• Načítám...
>

Beseda Jiřího Jírů se konala v Knihovně V. Havla

  • 21. listopadu 2017,
  • 18:54,
  • PRAHA 1,
  • Lucie Sinková

Fotograf Jiří Jírů, který byl osobním fotografem Václava Havla společně s Maorem s maorskými a českými kořeny, Frankem Tomasem Graplem a souborem Whakaari Rotorua uspořádal besedu v Knihovně Václava Havla. Vzpomínalo se na návštěvu z roku 1995. Nechyběly tradiční maorské písně i haku a také tradiční maorský tanec.

Reklama

Takto začala v Knihovně Václava Havla beseda Jiřího Jírů a Whakaari Rotorua na téma Václav Havel na Novém Zélandu. 

"Myslím si, že možná s tím Novým Zélandem, s těmi Maory a s těmi lidmi, kteří tady žijí, nás propojuje více, než bychom si dovedli představit. Je to láska k tomu místnímu folklóru a kultuře. Jiří Jirů tady předvádí fotografie, které byly zachyceny během návštěvy Václava Havla," řekl Oldřich Lomecký, starosta MČ Praha 1. 

Jiří Jírů byl osobním fotografem Václava Havla v letech 1993 - 2000.  Fotil také pro ta nejprestižnější světová média, jako The New York Times, Time nebo Newsweek. 

"Já jsem ho poznal v roce 67, když jsem ho fotil na nějaké autogramiádě jeho knížky. Pak jsem zmizel na 25 let do zahraničí, pak jsem nějakým způsobem nabídl své služby a z důvodu, který jsem dodnes nepochopil, mě přijali a vydržel jsem tam 7 let," řekl Jiří Jirů, osobní fotograf Václava Havla. 

V roce 1995 brněnský rodák František Grapl pomáhal zorganizovat návštěvu Václava Havla u Maorů. 

"K návštěvě Václava Havla došlo díky Alexandru Dubčekovi, který zavítal na Nový Zéland v roce 1991 a přenechal tatínkovi důležité kontakty. A tak v roce 1995 Václava Havla společně s novináři pozval," řekl Frank Tomas Grapl, syn Františka Grapla. 

Beseda Václav Havel a Maoři na fotografiích Jiřího Jírů je doprovodný program Festivalu australských a novozélandských filmů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu