• Načítám...
>

Cestovatelé napsali knihu o extrémním závodě

  • 14. prosince 2017,
  • 17:34,
  • PRAHA 1,
  • Lukáš Kubát

Na začátku tohoto roku vyrazila česká dvojice cestovatelů na závod v extrémní mrazivé výzvě. V dalekém Laponsku strávili 28 dní a byli prvními závodníky, který tento závod dokončili.

Reklama

První stopa, to je název knihy cestovatelky Markéty Peggy Marvanové. Kniha deníkovým způsobem popisuje účast na extrémním polárním závodu. Ten Markéta a její přítel jako první závodníci dokončili.

"My jsme v únoru letošního roku dorazili do cíle extrémní výzvy polárního kruhu, kde jsme udělali světové prvenství. Ta knížka byla vlastně možnost, jak se podělit o ty zážitky. Člověk se musí připravit na to, že prvních 14 dní vůbec nikoho nepotká a v dalších 14 dnech projde jen přes pár vesnic. Je to o sebezabezpečení v extrémních mrazivých podmínkách," řekla Markéta Peggy Marvanová, cestovatelka a závodnice. 

"Nejtěžší je na tom ta délka. 21 dní, to už je dlouhá doba, a cokoliv bylo nad těch 21 dní, to už jsme si strašně přáli to dojít a věděli jsme, že i kdybychom to nedošli, tak se budeme chtít vrátit, protože by nám to nedalo spát. Takže jsme se už jen psychicky tlačili do cíle a když jsme si říkali, že už je to jenom jako dojít z Prahy do Brna, tak jsme si řekli, že to musíme zvládnout," řekl Adam Záviška, cestovatel. 

Závod dokončili Adam a Markéta za 28 dní a museli se vyrovnat s opravdu extrémními podmínkami. 

"My jsme v prvních dnech měli extrémní mrazy, a ty mrazy byly přes noc většinou kolem -35°C. Když jsme po 14 dnech po startu docházeli do první civilizace, tak se oteplilo na cca -7°C, a tohle oteplení ve mně úplně probudilo jaro. Přemýšlela jsem, co si vlastně v té civilizaci koupím, a došla jsem k závěru, že největší chuť mám na zmrzlinu, že se tím konečně trochu zchladím, že je vlastně hrozné vedro, jenom -7°C," řekla Markéta Peggy Marvanová. 

Křest knihy probíhal ve Skautském institutu a jeho účastníci si mohli jak prohlédnout vybavení obou cestovatelů, tak i ochutnat jídlo, které měli Markéta a Adam zabalené na cestu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu