• Načítám...
>

Praha 11 se vrací k seniorským obálkám

  • 6. května 2024,
  • 15:10,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

Zdravotní postižení nebo komplikace, alergie, nemoci, léky včetně dávkování a kontakty na blízké osoby i praktického lékaře, to jsou základní údaje takzvaných seniorských obálek. Ty by měly být připevněny na jednom ze dvou míst - vnitřní straně bytových dveří nebo na dvířkách ledničky. Městská část Praha 11 se k nim opět vrací a v rozpočtu na ně vyčlenila 55 tisíc korun. Plánuje také oslovit všechny praktické lékaře na Jedenáctce, aby seniorům s vyplněním jejich obálky pomohli.

Reklama

Městská část Praha 11 se vrací k seniorským obálkám, které byly velmi populární zhruba před čtyřmi lety. 

"Seniorská obálka je nesmírně užitečná věc, kterou lidé znají už delší dobu. Ta původní varianta byla součástí evropského projektu, ale protože už je to delší dobu, tak jsme se rozhodli tu akci zopakovat, aktualizovat," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - místostarosta MČ Praha 11.

Seniorská obálka je jak pro lidi, kteří žijí sami nebo s někým a případně berou nějaké léky anebo mají vážnější zdravotní problém. Do plastové obálky si jednoduše vloží vyplněný formulář, kde jsou o nich veškeré údaje včetně jména, zdravotní pojišťovny, léků, které užívají a nemocí, se kterými se léčí.

"Další důležitá věc je, že tam jsou kontakty na jejich blízké, sousedy a případně tam mohou být i důležité informace typu komu svěřit psa a podobně. Jde o to, aby složky integrovaného záchranného systému, když se dostanou do bytu v případě, že s člověkem není něco v pořádku, aby věděly, na koho se obrátit a ty důležité věci týkající se léků," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - místostarosta MČ Praha 11. 

Projekt se sice nazývá seniorská obálka, ale užitečný může být i pro lidi nižšího věku a pokud někdo má obavu, že by mohl například zkolabovat a doma by zrovna nebyl nikdo, kdo by zavolal pomoc nebo by poskytl důležité informace, tak seniorská obálka má svou funkci a v takovýchto situacích hraje důležitou roli.

"Spoléháme na spolupráci s praktickými lékaři, případně specialisty, protože ty seniorské obálky chceme distribuovat i jejich prostřednictvím, aby byly ve zdravotnických zařízeních, protože lékaři vědí o svých pacientech nejvíce. Co se týče toho umístění, tak je chceme jednak distribuovat prostřednictvím zdravotnických zařízení, ale i sociálních zařízení, i u lidí doma, které na to budeme mít vytipované," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - místostarosta MČ Praha 11.

Seniorská obálka by měla být umístěna buďto na ledničce přichycená magnetkou nebo na vnitřní straně dveří bytu. Oproti minulým letům ale bylo nutné seniorskou obálku aktualizovat a upravit. Praha 11 plánuje oslovit všechny praktické lékaře na svém území, aby seniorům s vyplněním jejich obálky pomohli. Na seniorské obálky je v rozpočtu městské části vyčleněno 55 tisíc korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu