• Načítám...
>

Služba Senior taxi bude v Praze 11 brzy pokračovat

  • 6. května 2024,
  • 14:28,
  • PRAHA 11,
  • Ondřej Švec

Senior taxi byla služba, kterou městská část Praha 11 poskytovala od jara 2021. Nejprve v pilotním projektu a od léta 2022 služba pokračovala podle smlouvy uzavřené na tři roky. Městská část a především její starší občané byli se službou spokojení. Kontrola ale ukázala nadlimitní jízdy a cesty do lokalit a míst, které nebyly ve smlouvě uvedené. Kontrola také dokonce zjistila opakované fakturovaní jízd se zesnulými držiteli průkazky. Proto se městská část rozhodla provozovateli neproplatit čtyři faktury, načež provozovatel od smlouvy odstoupil. Jedenáctka nyní hledá nového provozovatele.

Reklama

Službu Senior taxi využívá stále více seniorů ve městech po celé České republice. Většinou se jedná o model, kdy cestu seniora dotuje město a ta se uskuteční prostřednictvím běžné taxi služby. Tato služba byla mimořádně populární i v městské části Praha 11. Bohužel ale po problémech s dodavatelem služby Senior taxi na Jižním Městě dočasně skončilo.

"Vzhledem k platnosti té smlouvy, která byla uzavřená na tři roky, jsme předpokládali, že v této službě budeme pokračovat i po roce 2025, kdy měla ta smlouva vypršet. Kontrola faktur, které nám provozovatel předkládal, zjistila nesrovnalosti, kvůli nimž jsme provozovatele upozornili na tyto nedostatky, ale ta situace trvala," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - místostarosta MČ Praha 11.

Proto se úřad městské části Praha 11 rozhodl neproplatit faktury od prosince 2023 až do března 2024. Na to provozovatel reagoval odstoupením od smlouvy. Jedenáctka chtěla situaci řešit, zejména rozporované faktury, ale provozovatel se rozhodl službu od dubna letošního roku městské části už neposkytovat.

"Na radnici jsme okamžitě zareagovali a začali jsme projednávat možnost náhrady, což může být jednak nové výběrové řízení na tuto službu, také uvažujeme o možnosti zapojení našich městských organizací, což by byla rychlejší cesta, ale o tom právě teď jednáme. Naší snahou je, aby se služba obnovila co nejdříve, pokud možno v červnu 2024," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - místostarosta MČ Praha 11.

Výsledky kontroly ukázaly například nadlimitní jízdy. Jejich počet je přitom pro seniory omezen, využít mohou maximálně čtyři jízdy do měsíce.

"Dále jsme zjistili, že některé ty jízdy byly vyúčtovávány nesprávně a dokonce kolegové z úřadu zjistili při kontrole těch faktur těch jízd, že byly účtovány v několika případech jízdy s lidmi, kteří už nejsou mezi námi," řekl Jan Jaroš (Praha 11 Sobě) - místostarosta MČ Praha 11.

Městská část Praha 11 se dohodla s právním zástupcem provozovatele, že se budou vzájemně snažit tento obchodní spor vyřešit mimosoudně. Nyní se čeká, jak provozovatel taxi služby zareaguje na výzvu městské části k jednání. Jedenáctka už nicméně usilovně hledá nového dodavatele služby Senior taxi. Během několika mála měsíců by tak služba měla být opět obnovena, tentokrát snad již s bezproblémovým dodavatelem. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu