• Načítám...
>

Známí herci pokřtili knihu s příběhy seniorů

  • 18. prosince 2018,
  • 18:47,
  • PRAHA 11,
  • Markéta Frydrychová

Memo festival pod záštitou Domova pro seniory Chodov uspořádal křest knihy, která je plná osobních příběhů obyvatel již zmíněného domova. Křtu se zúčastnili také herec Tomáš Töpfer nebo Otakar Brousek ml.

Reklama

Každá historie je složená z malých příběhů a pocitů. Knihu se 224 životními příběhy obyvatel Domova pro seniory v pražském Chodově pokřtili herci Otakar Brousek ml. a Tomáš Töpfer.

"Čím jsem starší, tím méně čtu beletrii. Spíše mě láká literatura faktu. Příběhy skutečných lidí a skutečné příběhy jsou pro mě vzácnější," řekl Tomáš Töpfer, patron knihy. 

"Myslím si, že je právě dobře, že se ta kniha dostala na světlo světa, protože já jsem byl přítomen několika různým vzpomínkovým večerům, ať už třeba v divadle, starších kolegů a byl jsem poté rozčarován, že jsem neměl žádné záznamové zařízení, protože tenkrát to neexistovalo," řekl Otakar Brousek ml., patron Domova pro seniory Chodov. 

Kniha nese název 222 a 2 příběhy 20. století. Ten vznikl podle čísla popisného právě Domova pro seniory. 

"Projekt vzniká dlouhodobě, protože zde pracuji s příběhy, pracuji s lidmi. Povídám si s nimi, rozkrývám emoce a pomáhám jim se s nimi vyrovnat. Od toho byl už jen krůček k tomu zaznamenávat poklady, příběhy hrdinství, příběhy toho, že jejich život nebyl jakkoliv marný. Dáváte jim tím pocit důležitosti, respektujete je, dáváte jim pocit důstojnosti. A to si myslím, že na sklonku života, kdy vám ubývají fyzické síly, je velice důležité," řekla Hana Strejčková, autorka knihy. 

Křest knihy byl součástí 2. ročníku Memo festivalu. Akce zavedla pomocí divadelních scének diváky do dob minulého století a zároveň do děje křtěné knihy. Tu si budou moci zájemci koupit už začátkem roku v chodovském Domově pro seniory.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu