• Načítám...
>

Na Lužinách mají jeden z největších skateparků v Praze

  • 16. října 2023,
  • 22:08,
  • PRAHA 13,
  • Ondřej Švec

Na sídlišti Lužiny slavnostně otevřeli nový skatepark. Vznikl na místě toho původního, který ale už přestával vyhovovat aktuálním potřebám i bezpečnosti. Vznikl tak nový prostor, který je se svými úctyhodnými 1500 metry čtverečními jedním z největších skateparků v Praze, ale i v celé České republice. Jeho parametry navíc splňují požadavky na konání domácích i mezinárodních soutěží. Své zázemí tu najdou nejen milovníci skateboardů, ale také vyznavači bruslí, koloběžek nebo BMX. Stěnu skateparku pak zdobí unikátní street art z dílny Radka Slabého, na kterém je znázorněno i sídliště Lužiny.

Reklama

Historický skatepark na Lužinách věrně sloužil více než dvacet let místním „skejťákům“, v současné době ale už potřebám jezdců přestával vyhovovat a tak přišla na řadu jeho kompletní rekonstrukce. Na nový skatepark bylo použito téměř 350 metrů krychlových betonu a svou rozlohou jde o jeden z největších v Praze i celém Česku.

Na místě původního skateparku vznikl zcela nový areál, který svým rozvržením nabízí unikátní prostor pro vyznavače skateboardu, koloběžek, BMX nebo bruslí.

"Víceúčelové hřiště pro mladé lidi a já jsem za to jenom rád, protože na sídlišti a na Praze 13 nebydlí jen starší lidé, nebydlí jen senioři, bydlí tu i mladí lidé, kteří se chtějí nějakým způsobem bavit a realizovat a proč toho nevyužít právě v této lokalitě," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.ca

Kromě celé řady prvků, které mohou jezdci využít, je na skateparku zajímavá také jeho stěna. Tu zdobí street art o velikosti 50 metrů čtverečních, kterou má na svědomí Radek Slabý, v uměleckém kruhu známý pod přezdívkou Cashone. Malba je koncipována tak, aby reprezentovala všechny sporty, pro které je tento skatepark určen. Zároveň je na ní plno odkazů na městskou část a nechybí ani pocta legendární místní hip hopové formaci P-13.

"Začátek byl takový, že jsem si našel jednotlivé postavy nebo prvky, které by tam mohly přibližně být na té zdi a všechno jsem pak dělal v počítači. Vyfotil jsem si tu zeď, poskládal jsem si to v iPadu a napřed jsem udělal i měřítko, s tím, že jsem pak musel přijít a všechno změřit, rozvrhnout a dělal jsem to přes čtvercovou soustavu," řekl Radek Slabý - umělec.

"Mně se líbí strašně, protože my jako městská část tento street art podporujeme, protože je součástí života města, tak jsme se domluvili, aby byl i součástí tohoto nového skateparku a samozřejmě ty kresby jsou i bližší těm našim puberťákům. Myslím, že se tady budou cítit jako doma, protože mohou třeba najít i ten svůj barák, který je tam zvýrazněn," řekla Marcela Plesníková (ANO) - místostarostka MČ Praha 13.

Ze skateparku na Lužinách je teď jedinečný sportovní areál a jeho parametry dokonce splňují požadavky na konání domácích i mezinárodních soutěží. Celkové náklady na stavbu se vyšplhaly na více než 16 milionů korun, přičemž přes 9 milionů korun šlo z rozpočtu městské části Praha 13 a zbytek pokryla účelově vázaná dotace od hlavního města Prahy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu