• Načítám...
>

V Centrálním parku v Praze 13 proběhl Den Země

  • 23. dubna 2024,
  • 23:54,
  • PRAHA 13,
  • Ondřej Švec

Děti jsou takoví malí průzkumníci a neustále zkouší a dozvídají se něco nového. A právě pro ně připravila městská část Praha 13 ve spolupráci s Lesy hlavního města Praha a dalšími příspěvkovými organizacemi tradiční akci s názvem Den Země. Ta se konala v příjemném prostředí Centrálního parku hned vedle rybníka. Na jednotlivých stanovištích se malí badatelé mohli dozvědět zajímavosti ze života dravých ptáků nebo například netopýrů a vyzkoušet si práci ornitologa.

Reklama

V Centrálním parku v městské části Praha 13 proběhla tradiční ekologická akce Den Země. Třináctka spolu s Lesy hlavního města Prahy a dalšími příspěvkovými organizacemi připravila především pro děti bohatý program plný hraní a vzdělávání. 

"Náplní je ukázat mladé generaci, co je nového ohledně života v přírodě, ohledně moderních technologií, které pomáhají ochraňovat přírodu, snižovat emise, snižovat spotřebu vody a podobně," řekl Vít Bobysud (ODS) - zastupitel MČ Praha 13.

"Tento rok jsme si pro děti přichystali různé druhy ptactva, můžeme vidět stánek s vodním ptactvem, vedle máme hrabavé, já tu zrovna mám dravce a krkavcovité a kolega tady vedle má stánek se sovami," řekl Jiří Pavelka - student ČZU, pracovník Lesů hl. m. Prahy.

Děti se mohly s dravými ptáky teoreticky blíže seznámit a pod odborným dohledem si vyzkoušet i práci ornitologa s využitím dalekohledu. 

"Ten dalekohled používá k rozeznání ptactva, takže po stromech jsme tady v okolí rozvěsili různé plakety s ptáky a oni podle té siluety mají poznat, o jakého ptáka se jedná," řekl Jiří Pavelka - student ČZU, pracovník Lesů hl. m. Prahy.

Na dalším stánku se malí badatelé mohli pro změnu dozvědět více o životě netopýrů. Tito drobní savci z řádu letounů sice nejsou v hlavním městě zase až tak často k vidění, rozhodně to ale neznamená, že by v Praze nežili, naopak a také si ji velmi oblíbili. Když na ně narazíte, musíte být ale opatrní k sobě i k nim. 

"Netopýři můžou přenášet i vzteklinu, z těch našich 27 druhů se to v podstatě týká jen jednoho, ale laik nepozná, když vidí netopýra, nějakého nalezeného, o jaký druh se jedná. Vždy je důležité ho nebrat holou rukou, protože to je teoreticky jediná možnost přenosu té choroby, kdyby vás netopýr kousl," řekla Eva Cepáková - česká společnost pro ochranu netopýrů.

Sám od sebe vás ale netopýr určitě napadat nebude, problém může nastat pouze v momentě, kdybyste se ho rozhodli vzít do ruky, protože se bojí, brání se a může i kousnout. Pokud je to ale náhodou vás spolubydlící v domě, bát se ho nemusíte. Netopýry ale poznávací den pro děti nekončil, o kus dál bylo připravené stanoviště Domu dětí a mládeže Stodůlky.

"Dům dětí a mládeže Stodůlky si připravil stanoviště, jak pohybové, tak výtvarné, tak edukační, takže děti se tady mohou pohybovat jako kachna, jako čáp, zaskákat si jako vrabec, poznávají tady rozpětí křídel ptáků, porovnávají to se svou velikostí a kreslí si tady ptáčka," řekla Lucie Cestrová - dům dětí a mládeže Stodůlky.

Den Země finančně podpořila městská část Praha 13 a na jejím stánku se mohly děti seznámit se smyslem celé akce, dozvědět se něco o živých tvorech, které mohou v hlavním městě potkat, zahrát si různé hry nebo si zasoutěžit o drobné dárečky se zvířecími motivy. Díky sice chladnému, ale za to slunečnému počasí se vše navíc pěkně vydařilo a skupinky dětí si zpátky do školky nebo školy odnesly nezapomenutelný zážitek, o kterém pak budou doma rodičům dlouze a nadšeně vyprávět.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu