• Načítám...
>

Polyfunkční budova poslouží bydlení i kultuře

  • 18. dubna 2024,
  • 19:40,
  • PRAHA 14,
  • Ondřej Švec

Od loňského podzimu probíhají u stanice metra Černý Most přípravné práce pro výstavbu polyfunkční budovy, která po svém dokončení nabídne více než šest desítek bytů pro zaměstnance ve společensky klíčových profesích, nejmodernější pobočku městské knihovny v Praze, kavárnu a kontaktní místo Úřadu městské části Praha 14. Ve středu 17. dubna započala výstavba samotného projektu, u které byla řada významných hostů, včetně iniciátora projektu, starosty městské části Praha 14 Jiřího Zajace (ODS). Všichni symbolicky poklepali na základní kámen s pamětní deskou.

Reklama

V místě, kde třicet let stálo torzo nedokončeného administrativního objektu, jehož výstavbu zastavily restituce a nedokončené majetkoprávní záležitosti, nyní vzniká unikátní projekt polyfunkční budovy na Černém Mostě. Přípravné práce probíhají už od podzimu loňského roku, teď započala samotná výstavba, a to symbolickým poklepáním na základní kámen s pamětní deskou.

"Tu budovu stavíme pro všechny občany městské části v rámci využití, kontaktní místo úřadu, restaurace a moderní pobočka městské knihovny a dále pro bydlení preferovaných profesí, které jsou primárně učitelé, policisté, lékaři, zaměstnanci Prahy nebo městské části, případně jejích organizací," řekl Jiří Zajac (ODS) - starosta MČ Praha 14.

Výstavbu vedle městské části Praha 14, která celý projekt iniciovala, finančně podporuje také Magistrát hlavního města Prahy.

"Tady vzniká celý prostor, který se stává novým prostorem pro život a pro práci, bude tady autobusové nádraží, bude tady blízko metro, jsou tady všechny předpoklady pro to, aby se to stalo skutečně fungujícím centrem, to je ukázka toho, že se ten svět opravdu mění a že sídliště není sídliště," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

"Bude to místo setkávání a potkávání a ožije to tady. Já jsem strašně ráda, že tento projekt po těch 30 letech, neuvěřitelných 30 let, kdy se o něm začalo mluvit a byly tady nějaké základy, se to opravdu podařilo a nepodařilo by se to, kdyby tady nebyla kooperace mezi všemi, jako je stát, městská část, město a ve finále i soukromý bankovnický sektor včetně dodavatelů," řekla Alexandra Udženija (ODS) - náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Zásadním krokem v přípravě projektu bylo právě uzavření smlouvy o výstavbě a financování budovy mezi Prahou 14 a společností Dostupné bydlení České spořitelny.

"Ta hlavní pointa dostupného bydlení byla v tom, že pomáháme těm, kteří pomáhají, to znamená vytvořit bytový fond dostupného bydlení pro profese, které jsou zaměstnané ve veřejném sektoru a pomáhají společnosti a pro její zdravý růst," řekl Pavel Kelner - dostupné bydlení České spořitelny.

Polyfunkční budova má být dle harmonogramu dokončena za dva roky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu