• Načítám...
>

Praha 15 staví unikátní zařízení pro děti i seniory

  • 7. listopadu 2023,
  • 15:41,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

V městské části Praha 15 aktuálně staví unikátní projekt, kdy půjde o spojení klasické školky pro děti a denního stacionáře pro seniory. Děti se mohou těšit na moderní zázemí včetně krásné zahrady a řady herních prvků, kdy v zimě nebude chybět ani kopeček pro sáňkování. Budova bude zároveň částečně soběstačná s dostatečnou retenční nádrží na vodu, která plně postačí na zalévání zahrady. Součástí bude také fotovoltaika. Se stavbou se začalo v dubnu letošní roku a hotovo by mělo být v polovině roku 2025. Náklady se vyšplhají na více než 100 milionů korun.

Reklama

V městské části Praha 15 vzniká zcela nové unikátní zařízení, které nabídne netradiční spojení té nejmladší generace s tou nejstarší. Půjde totiž o školku a denní stacionář pro seniory, přičemž tyto dvě skupiny by se mohly vzájemně potkávat.

"Je to projekt bývalé mateřské školy Gercenova ulice a my jsme se tady rozhodli vystavit znovu dvě třídy mateřské školy a zároveň k tomu postavit denní stacionář pro seniory, takže je to jedinečný unikátní projekt, kombinace dvou školek, jedna pro malé děti a jedna pro naše seniory tak, aby tady mohli strávit den v příjemném prostředí a společně komunikovat," řekl Michal Fischer (ODS) - starosta MČ Praha 15.

Se stavbou se začalo v dubnu letošního roku. Přípravy ale začaly už v minulém volebním období, kdy se celý projekt chystal. Dokončen by měl být v polovině roku 2025. Součástí pak bude krásná zahrada s kompletním zázemím, jezírkem i kopečkem na sáňkování pro děti.

"Jedinečné to bude také v tom, že tady bude jeden z prvních projektů, který bude mít částečnou soběstačnost z nezávislých zdrojů energie, to znamená, že by to měla být fotovoltaika na střeše, ale i fotovoltaické panely na fasádách, takže si myslím, že i v tomto bude ten projekt zajímavý," řekl Michal Fischer (ODS) - starosta MČ Praha 15.

V místě původní školky nezůstal takříkajíc prakticky kámen na kameni. Vše se v podstatě kompletně dostavuje, kdy čtvrtý pavilon se staví úplně od začátku, protože ten v původním projektu chyběl. Stejně tak budou zcela nové dva pavilony pro seniory. Zároveň půjde finančně o poměrně náročný projekt, kdy se celkové náklady vyšplhají zhruba na 120 milionů korun. Největší částí přispívá hlavní město Praha z dotačních titulů, zbytek pak dofinancovává městská část Praha 15 za pomoci partnerů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu