• Načítám...
>

Praha 15 chce řešit nápor automobilů ve městě

  • 22. ledna 2024,
  • 12:42,
  • PRAHA 15,
  • Ondřej Švec

Doprava je palčivou otázkou snad pro každé větší město a Praha v tomto směru není výjimkou. Stále větší počet osobní i tranzitní automobilové dopravy musí řešit i v městské části Praha 15. Do hry se tak dostává možnost placeného parkování na území celého města, což by pomohlo uvolnit silniční komunikace. Mluví se i o vysokorychlostní železnici a vybudování velkých terminálů na okraji Prahy. Tisícovky aut by zde mohly zaparkovat a do centra Prahy by se pak cestující dostali rychlou a dostupnou vlakovou dopravou. V neposlední řadě je pak nutné dobudovat silniční obchvat na jihovýchodě Prahy.

Reklama

Hlavní město Praha čelí stále většímu náporu osobní i tranzitní automobilové dopravy. Magistrát i jednotlivé městské části proto hledají možnosti, jak složitou situaci řešit a dopravu z Prahy alespoň částečně odklonit. Jednou z variant jsou i placené zóny parkovacího stání, které by platily na celém území města.

"Zavrhujeme, aby se z Prahy stala jedna parkovací zóna s výjimkou historického centra a aby se co nejvíce prostředků vybraných na poplatcích na parkování řešilo pro novou výstavbu parkovacích domů, zejména na sídlištích," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Celá Praha by tak mohla být z hlediska parkování zpoplatněna. Dalším důležitým tématem je odvedení tranzitní dopravy z obydlených území městských částí.

"Bude předpokládám souběžně s výstavbou vnějšího pražského okruhu na jihovýchodě Prahy dobudováno i pro území Prahy 15, náš další projekt obchvatu ulice Hornoměcholupské tento základní záměr doplňuje," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Ulevit dopravě by mohlo i vybudování vysokorychlostní železnice.

"Že by se měla podstatně rozšířit ta železniční doprava o několik kolejových tras, které by potom umožnily ty intervaly snížit až pod 10 minut a to je pokrok, který v tom projektování v rámci těch vysokorychlostních tratí vidíme jako prospěšný pro Prahu 15," řekl Michal Frauenterka (Společně pro Prahu 15) - místostarosta MČ Praha 15.

Železniční doprava předpokládá vznik velkých terminálů na okraji Prahy, jeden z nich má vzniknout například u Nehvizd, a to s kapacitou až pro několik tisíc aut. Cestující pak budou moci následně využít vysokokapacitní železnice pro spojení až do centra Prahy. Co se týče budování vysokorychlostní železnice, práce jsou teprve na samotném počátku, v případě silničního obchvatu se ale zřejmě už příští rok začne stavět vnější obchvat na jihovýchodě Prahy neboli etapa 511. Tomu se pak následně přizpůsobí projekční i výstavbové plány navazujících komunikací, které právě odvedou tranzitní dopravu z území Prahy 15. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu