• Načítám...
>

V Praze 15 zrekonstruovali stodolu za téměř 40 milionů

  • 22. ledna 2024,
  • 13:12,
  • PRAHA 15,
  • Kristýna Svobodová

V Praze 15 slavnostně otevřeli zrekonstruovanou farní stodolu za bezmála 40 milionů korun. Slavnostní otevření opraveného objektu bylo zahájeno mší svatou a přítomen byl i pražský arcibiskup Jan Graubner. Místní farář pak také stodole požehnal a nechybělo ani vystoupení orchestru ZUŠ Hostivař a divadelní představení „František blázen“.

Reklama

V Komunitním centru Farní dvůr v pražské Hostivaři slavnostně otevřeli nově zrekonstruovanou stodolu. V objektu tak pro místní farnost vznikly nové prostory pro jejich i komunitní akce. 

"Chceme tady lidi sytit, krmit tím nejlepším, co dostáváme od Hospodina, to znamená láskou, pokojem, dobrotou, srdečností a chceme to využívat jak pro návštěvy farní aktivity duchovní, ale také jsme otevřeni pro kulturní hezké věci a také pro nějaké oslavy, svatby a podobně," řekl Karol Matlok - farář u kostela sv. Jana Křtitele v Hostivaři.

"Nahoře jsou prostory pro ubytování, je tam kapacita přibližně 15 osob, které se tam mohou dobře vyspat, to je hlavní účel toho horního podlaží a to spodní podlaží, jak jsem říkal, to je společenský sál pro více účelů, tam může být divadelní představení, svatba, může tam být nějaké malířské nebo sochařské sympozium," řekl Radek Vaňáč - architekt ze studia Raketoplán.

Podle architekta Radka Vaňáče, který se na proměně budovy podílel, byla její přestavba pracná. Původně zemědělské skladiště sloužilo od 70. let jako zázemí pro autoservis a to se také na objektu podepsalo.

"V 70. letech si tady komunál nebo tehdy nějaká stranická část rozhodnutím městského úřadu tehdy v 70. letech udělala autoservis a podle toho ten vnitřek té budovy vypadal, takže aby tady to, co farnost potřebuje, mohlo vzniknout, tak byly potřeba velké úpravy a hodně práce, což je snad na té budově vidět," řekl Radek Vaňáč - architekt ze studia Raketoplán.

Slavnostní otevření zrekonstruované farní stodoly bylo zahájeno mší svatou, a to za přítomnosti pražského arcibiskupa Jana Graubnera.

"Rád takovou věc podpořím, když je živé společenství, kde je naděje, že se to společenství nejenom na tom bude podílet, na tom vybudování, ale že tomu dá také náplň, že to bude mít smysl a ponese to užitek," řekl Jan Graubner - arcibiskup pražský.

Přestavba stodoly přišla na bezmála 40 milionů korun. Největší částkou přispělo pražské arcibiskupství, opravu ale podpořila i radnice Prahy 15.

"Je to největší v historii, která v Hostivaři a na Praze 15 pro nás je a její rozvoj má smysl pro lidi z toho okolí, dnes byl plný kostel, chodí sem každou neděli na mši, opravdu to tady žije a je to hrozně fajn," řekl Michal Fischer (Společně pro Prahu 15) - starosta MČ Praha 15.

Podobnou přestavbou prošla v minulosti také vedlejší hospodářská budova, ze které vzniklo centrum setkávání v rámci Komunitního centra Farní dvůr.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu