• Načítám...
>

Občané Prahy 18 poprvé rozhodnou, na jaké projekty půjde část veřejných peněz

  • 30. dubna 2024,
  • 16:32,
  • PRAHA 18,
  • Ladislav Jakub

Letňany

Reklama

Obyvatelé Prahy 18 budou mít poprvé možnost rozhodnout, kam půjde část peněz z rozpočtu této městské části na severu metropole. Říká se tomu participativní rozpočet. Na nápady občanů Letňan je vyčleněn jeden milion korun. 

"My máme v pravidlech, které odsouhlasila rada, co všechno lze například pořídit. Jedinou podmínkou je to, aby to nevyžadovalo územní rozhodnutí nebo dokonce stavební řízení," řekl radní městské části Praha 18 Martin Halama. 

Nejvyšší hodnota jednotlivého projektu nebo nápadu je sto tisíc korun.

"Zásadní podmínkou je, že projekt musí být umístěn na pozemcích městské části, to znamená ve vlastnictví hlavního města Prahy a svěřené městské části Praha 18. Kdybych měl být konkrétní, tak o lesopark nejde, ten nezahrnujeme do tohoto projektu, ale třeba korso do lesoparku už ano," zmínil radní Prahy 18.

V pilotním ročníku nelze participativního rozpočtu využít na žádném ze soukromých pozemků. 

"Občané budou moci podávat ty projekty i hlasovat na webu tvorime18.cz, kde je webové rozhraní a kde je ten systém intuitivně navede, jak už při podávání, tak potom při hlasování," zdůraznil Martin Halama. 

Web s participativním rozpočtem se spouští na svátek práce, tedy 1. května. 

"A hlasování bude umožněno během srpna tak, abychom mohli v záři vyhlásit výsledky a přistoupit k realizaci," prozradil radní. 

V hlavním městě ani v okolí není participativní rozpočet žádnou novinkou. 

"Některé pražské městské části tyto rozpočty mají, i jiná města je mají, takže jsme se inspirovali jinde a měli jsme tu paní ze "Sítě zdravých měst" a ta nám s tím pomohla," řekl Martin Halama (Svobodní a ODS), radní MČ Praha 18.

Rozpočet Prahy 18 navíc přikazuje, aby se nápady a přání obyvatel z participativního rozpočtu realizovaly nejpozději do konce letošního roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu