• Načítám...
>

Náměstí Míru hostí výstavu o TJ Sokol Vinohrady

  • 6. května 2024,
  • 21:56,
  • PRAHA 2,
  • Kristýna Svobodová

Už několikátá generace členů Sokola, tedy České obce sokolské, založeného Miroslavem Tyršem v roce 1862, stále nadšeně cvičí a utužuje tělo i v pražských tělovýchovných jednotách. Mezi nejaktivnější sokoly v metropoli patří ten na Vinohradech, který před dvěma lety oslavil 160 let od svého vzniku. Praha 2 teď ve spolupráci s vinohradskou organizací uspořádala výstavu na náměstí Míru.

Reklama

Sokol Královské Vinohrady je jednou z největších sokolských jednot v Praze. V odboru všestrannosti a v pěti sportovních oddílech sdružuje stovky členů všech věkových kategorií. Historii a význam organizace teď na náměstí Míru představuje panelová výstava, kterou připravila Praha 2 u příležitosti blížícího se sokolského sletu.

,,Sokol a Praha 2 mají mnoho společného už dávno. V Praze 2 máme jednak tu první sokolovnu, Sokola Pražského, kdy Sokol zakládali a postavili pánové Tyrš a Fügner. Máme tady ale i další sokolské jednoty, jednak tu sokolskou jednotu Královské Vinohrady, ale ještě dole Vyšehrad," vysvětloval radní městské části Praha 2, Jaroslav Šolc (ODS).

Výstava tak představuje nejen bohatou historii organizace, ale také současné aktivity, které nabízí nejen svým členům. K tomu navíc pražský Sokol na Vinohradech disponuje největším sokolským areálem na světě.

,,Je vlastně v centru Prahy, to znamená, že pro Prahu 2 to je jedno z mála míst, kde tady mohou sportovat jak děti, tak dospělí, a to jak členové naší jednoty, tak ty prostory máme přístupné i pro veřejnost. Máme tam vyhrazené hodiny na tom lehkoatletickém areálu a máme vyhrazené hodiny v bazénu i pro veřejnost," řekla Eva Pavelková, starostka TJ Sokol Královské Vinohrady.

Sokol především dětem v centru města nabízí hned několik sportovních oddílů. Nechybí tak třeba moderní gymnastika nebo lehká atletika.

,,Zároveň se snažíme těm dětem a té mládeži vštěpovat i ty sokolské myšlenky, tzn. slušné chování, pravdomluvnost a zároveň je seznamovat i s tou historií, aby se cítily součástí toho Sokola," doplnila Pavelková.

Slavnostního otevření výstavy se zúčastnily osobnosti z řad sokolů i městské části včetně starosty Prahy 2 Jana Korsesky. Panely budou pro veřejnost na náměstí Míru umístěné až do konce května. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu