• Načítám...
>

Jaroslav Foglar má v Praze 3 pamětní desku

  • 9. dubna 2018,
  • 19:43,
  • PRAHA 3,
  • Milan Řepka

Městská část Praha 3 slavnostně odhalila pamětní desku spisovateli dětské dobrodružné literatury Jaroslavu Foglarovi. Pamětní desku nechala radnice této městské části instalovat při příležitosti 110. výročí Foglarova narození na fasádě domu, ve kterém žil 21 let až do své smrti v roce 1999.

Reklama

Legenda dětských dobrodružství, vedoucí skautského oddílu, redaktor, spisovatel a hlavně čestný a poctivý člověk, kterého jeho blízcí nikdy nenazvali jinak, než jeho skautskou přezdívkou Jestřáb. To byl Jaroslav Foglar. 

"Jeho obrovská zásluha je, že vlastně pomohl skautingu přežít ta léta těch zákazů. Protože tím, že žily ty jeho knihy, i když on sám nesměl publikovat, tak děti mohly o skautingu číst, aniž by skauting v té době oficiálně existoval a přežíval jen v nějakých tajných oddílech," řekl Josef Výprachtický, starosta Junáka - českého skauta. 

"On dokázal říct kde je dobro, kde je zlo, pravda, lež a z toho, co nyní zažíváme ve všech možných sociálních skupinách, když prezentujeme Jaroslava Foglara a jeho dílo, tak vidíme, že tyto myšlenky i nadále rezonují, a že možná toto je právě doba, která tyto myšlenky potřebuje," řekl Tomáš Šídlo, předseda správní rady Nadace Jaroslava Foglara.

Jaroslav Foglar žil posledních 21 let svého života, až do ledna roku 1999, právě v tomto domě v Křišťanově ulici na pražském Žižkově. Šestého července loňského roku uplynulo 110 let od jeho narození a Rada MČ Praha 3 se rozhodla zajistit instalaci pamětní desky na Foglarovu památku. 

"Odkaz Jaroslava Foglara má svou platnost, protože děti vychovává k čestnosti, zodpovědnosti, kamarádství a všechny dobré vlastnosti, které by měly zúročit ve svém budoucím životě," řekla Vladislava Hujová, starostka MČ Praha 3. 

Jaroslav Foglar byl legendární spisovatel a jeho typickým literárním hrdinou je chlapec z města na prahu dospívání. Jaroslav Foglar je autorem jedinečných komiksových příběhů, Rychlých Šípů, a své čtenáře oslovil především knihami Hoši od Bobří řeky, Záhada hlavolamu nebo Přístav volá.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu