• Načítám...
>

Výstava na Žižkově mapuje vznik našeho státu

  • 11. září 2018,
  • 16:25,
  • PRAHA 3,
  • Jan Varga

My, národ československý. Tak zní podtitul výstavy, která probíhá v žižkovském Atriu. Podle autorů se expozice věnují převážně každodennímu životu, jak ho žili Žižkované před sto lety, tedy v období, kdy vznikal náš samostatný stát.

Reklama

Pravá atmosféra života na Žižkově a nejen tam. Tu navodili organizátoři výstavy 1918 Žižkov s podtitulem "My, národ československý". Unikátní dobové fotografie, dokumenty, oblečení i další materiály si mohou zájemci prohlédnout v žižkovském Atriu.

"Dá se říci, že kromě těch hlavních institucí, tedy muzeí a galerií, jsme nejvíce materiálu našli skutečně na Žižkově. Jednak od soukromých sběratelů a především bych chtěl zmínit Sokol Žižkov a Klub přátel Žižkova," řekl Jan Vlk, autor výstavy.

"Jak dlouho jste dávali tu výstavu dohromady a kde všude jste hledali?"

"Je to zhruba dvouletá práce. Začali jsme někdy v roce 2016, možná dříve. Začínali jsme tak, že jsme si rozdělili kapitoly, které by se tam měly zhruba objevit, co by lidi mohlo zajímat. Aniž bychom potlačili nějaké politické dění v Praze, tak jsme vybírali věci, jako je každodenní život, tedy kultura, republika, Žižkov, hospůdky, nevěstince, architektura, doprava a podobně," řekla Tereza Vlková, autorka výstavy. 

Výstava je největší souhrnnou expozicí, která se věnuje době vzniku republiky. Zároveň je vyvrcholením letošního projektu Po stopách osmiček, který připravila MČ Praha 3.

"Já si myslím, že Praha 3 má pro letošní rok unikátní projekt. Představujeme historické milníky s tím osmičkovým koncovým číslem. Právě dnešní akce je asi nejvýznamnější, protože má samozřejmě souvislost se stoletým výročím od vzniku Československé republiky," řekl Mojmír Mikuláš, radní MČ Praha 3. 

Každý, kdo má zájem se vrátit do doby našich pradědů a prababiček, ochutnat atmosféru staropražských hostinců a prožít vzrušenou dobu vzniku našeho státu, má možnost výstavu navštívit až do konce listopadu tohoto roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu