• Načítám...
>

Klinika v Praze 3 navzdory rozsudku nekončí

  • 7. listopadu 2018,
  • 22:27,
  • PRAHA 3,
  • Natálie Forsterová

Senát Ústavního soudu odmítl stížnost aktivistů proti vyklizení Autonomního centra Klinika v Praze na Žižkově. Podle soudu nelze tolerovat okupaci cizích objektů ani v případě, že je zrovna nikdo nevyužívá. Aktivisté ale v budově nadále zůstávají. Vlastník objektu, tedy SŽDC, s nimi nyní bude jednat o dalším postupu.

Reklama

Aktivisté musí opustit budovu bývalé plicní polikliniky na pražském Žižkově. Tak zní verdikt Ústavního soudu, který takto odmítl stížnost aktivistů proti vyklizení objektu. Ten vlastní SŽDC.

"Na základě tohoto rozhodnutí Ústavního soudu vyzve generální ředitel zástupce kliniky k jednání, kde tu danou situaci budeme nějakým způsobem projednávat. Cílem je to, aby ta atmosféra byla opravdu klidná. Nechceme situaci jakkoliv vyhrocovat. Chceme ale samozřejmě dojít k nějakému konečnému závěru," řekla Kateřina Šubová, tisková mluvčí SŽDC.

Klinika v Jeseniově ulici dále pořádá v objektu přednášky, koncerty, dílny či jazykové kurzy.

"Co se týče opouštění budovy, to je zatím předčasné se k tomu vyjadřovat, protože my ještě nevíme, jak to dopadne. Projednáváme to stále v kolektivu i se SŽDC," řekla Markéta Juřicová, členka Autonomního sociálního centra Klinika.

O čem konkrétně budou zástupci obou stran jednat zatím nechtěli přiblížit. Podle radnice MČ Praha 3 by ale aktivisté měli budovu opustit. 

"Já se domnívám, že už to zašlo tak daleko, že Praha 3 v tuto chvíli, jediné co má a může dělat, je aktivně komunikovat se samotným vlastníkem, SŽDC, aby na místě došlo co nejrychleji k nápravě, k rekonstrukci budovy a samozřejmě následně jednoduchému a dobrému užívání v samotné ulici, jak se strany občanů, tak samotného majitele. Tím, že nemáme majetkově ani pozemkově žádnou účast v samotné klinice, nenáleží nám to, abychom se do toho procesu zapojovali," řekl Alexander Bellu, starosta MČ Praha 3. 

Budovu obsadili aktivisté v roce 2014. Od té doby se stali terčem útoků žhářů i anonymů. Ti v budově několikrát nahlásili bombu. Policie tehdy budovu vyklidila. Aktivisté se tam ale vždy znovu vrátili.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu