• Načítám...
>

Aktivisté z Kliniky odmítají opustit budovu

  • 8. ledna 2019,
  • 18:30,
  • PRAHA 3,
  • Natálie Forsterová

Tento čtvrtek má dojít k definitivnímu vyklizení budovy bývalé plicní kliniky na pražském Žižkově. Aktivisté se mají z autonomního sociálního centra vystěhovat na základě rozhodnutí Ústavního soudu. Dnes na tiskové konferenci ale oznámili, že budovu neopustí.

Reklama

Takto vypadala úterní tisková konference kolektivu autonomního centra Klinika. Aktivisté, kteří opuštěnou budovu na Žižkově obývají neoprávněně a provozují v ní komunitní centrum, nyní oznámili, že objekt ani před výzvu vlastníka, tedy SŽDC, neopustí.

"Neopouštíme tuto budovu, protože kdybychom ji opustili, zůstala by prázdná několik měsíců, možná několik let. To my nechceme. Tady v Praze je asi 700 tisíc prázdných domů," řekla Markéta Juřicová, členka kolektivu Kliniky.

Kliniku ale i tak čeká vyklizení už tento čtvrtek, na kdy SŽDC povolala na místo exekutora. 

"SŽDC, ani zástupci SŽDC, nemohou komentovat postup, který zvolí exekutor. Exekutor zahájí výkon exekuci 10. ledna v 10:00," řekla Kateřina Šubová, tisková mluvčí SŽDC.

Podle mluvčí SŽDC není vyloučené i to, že si exekutor ve čtvrtek na místo na pomoc přivolá také policii. Členové kolektivu jsou ale podle svých slov i na tuto variantu připraveni a na 9:00 v den vyklizení svolali happening. 

"Happening ve čtvrtek by měl být takové přátelské setkání lidí, kteří podporují Kliniku. Zároveň, jak už jsme řekli, je konsensus na nenásilném průběhu akce," řekla Markéta Juřicová. 

Opuštěnou budovu aktivisté obsadili na konci roku 2014. Nejprve ji užívali načerno, až poté se jim podařilo vyjednat smlouvu o výpůjčce. Ta ale už vypršela a SŽDC chce nyní, jako nový vlastník, objekt využít pro svoje zaměstnance a opravit ho. Do jednání se nyní už vložil i nový pražský primátor.

"Já jsem telefonoval s ředitelem SŽDC a zjišťoval jsem, jestli opravdu je nutné ten objekt vyklízet, když tam teď okamžitě nezačnou ty stavební práce. A to proto, že mám obavu, abychom to vyklízení třeba nemuseli absolvovat dvakrát," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

A do jednání vstoupila i Praha 3, na jejímž území se objekt nachází. 

"Tak za nás vedl ta jednání starosta Ptáček, především k budoucímu využití toho objektu. To se týká toho, že se ukázalo, že hlavní město o něj zájem, říkalo se, že SŽDC o něj takový zájem nemá, takže převedení na hlavní město pro nás byla dobrá možnost jak jednat o tom, co by tady mohlo v budoucnu být," řekl Matěj Žaloudek, předseda klubu zastupitelů MČ Praha 3.

Pokud by kolektiv mohl v budově zůstat, mohlo by v ní vzniknout např. centrum pro ženy bez domova. Podle Lenky Vrbové z organizace Jako doma není pro tento typ pomoci snadné najít v metropoli vhodné prostory.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu