• Načítám...
>

Lhotecký biotop řeší problém s vodou

  • 12. srpna 2019,
  • 16:32,
  • PRAHA 4,
  • Jaroslav Šetlík

Biotop Lhotka musí být dopouštěn z vodovodu. Vydatnost vrtů, které koupaliště napájí, totiž několikanásobně poklesla a nestačí jej plně zásobovat. Problém by měl být vyřešen do začátku příští sezóny.

Reklama

Lhotecký biotop musí být v současnosti dopouštěn z vodovodů. Důvodem je pokles vydatnosti vrtů, které se starají o přísun vody. To může být způsobeno oxidovaným vrtem ale třeba i nedostatkem vody v podzemí.

"Obecně jsou tam nějaké břidlice, které váží málo vody. Ta voda se vyskytuje pouze na puklinách. A pokud vy tím vrtem, který tam je, tu puklinu netrefíte nebo trefíte těsně vedle, tak ta vydatnost vrtu je velmi malá a ty zásoby vody, které jsou případně i v té puklině, se velmi rychle vyčerpají," řekl Tomáš Hrdinka, radní MČ Praha 4.

Na vině mohou být ale také extrémně vysoké teploty. Praha 4 se proto rozhodla nechat si vytvořit hydrologický a hydrogeologický posudek, který má určit co je příčinou nízké vydatnosti vrtů.

"Vyjde se z extrémních klimatických podmínek posledních let. To koupaliště Lhotka tehdy, jak bylo navrženo, i ta kapacita vrtů, bylo děláno na základě starších dat. To znamená, že se podíváme kolik té vody je potřeba právě na základě těch extrémních teplot, aby byla ta vydatnost třeba těch budoucích vrtů pokrýt ty současné požadavky," řekl Tomáš Hrdinka.

Na základě tohoto posudku se vedení Prahy 4 rozhodne, jak bude celou situaci řešit.

"Jestli je třeba jen vyčistit stávající vrty, prohloubit je nebo přidat další vrt. Nebo naopak, jestli místo té podzemní vody nevykopat studnu v nějakých svrchních horizontech, hlubokou třeba jen 5 metrů, ale o větším průměru, kde je zásoba vody. V tuto chvíli se zdá větší, kvalita je ale trochu nižší," řekl Tomáš Hrdinka.

Dopouštění koupaliště se ale nijak nedotkne jeho návštěvníků. Podobně tomu bude i v případě technických úprav, které by měly probíhat až po skončení letošní sezóny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu