• Načítám...
>

Praha 4 podporuje sběr použitého oleje

  • 30. září 2019,
  • 19:45,
  • PRAHA 4,
  • Jaroslav Šetlík

Praha 4 spouští provoz sběru použitých olejů. Prozatím ve zkušebním režimu. Obyvatelé mohou tuky ukládat do černých sběrných nádob, které jsou zatím rozmístěny na pěti stanovištích.

Reklama

Zkušební provoz sběru použitého oleje a dalších kuchyňských tuků spustila Praha 4. Černé sběrné nádoby umístila zatím na 5 stanovišť.

"Vedly nás k tomu 2 důvody. Jednak jsme měli podněty od občanů, jestli se něco takového chystá, že už se s tím někde jinde seznámili. To byl ten hlavní důvod. A potom i jako vodohospodář jsem toto chtěl prosadit, poněvadž dnes je tendence lít oleje jednak do výlevek a také do toalet," řekl Tomáš Hrdinka, radní MČ Praha 4.

To často způsobuje nemalé problémy nejen v čistírnách odpadních vod, ale také na kanalizaci.

"Olej je jeden z největších nepřátel kanalizace. Snižuje to průtočnost té kanalizace, v extrémních případech se ta přípojka může i ucpat a pak způsobuje velké problémy jak nám jako provozovateli, tak i tomu uživateli kanalizace," řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK.

Pokud se sběr použitých olejů osvědčí, plánuje Praha 4 rozšíření kontejnerů i do dalších částí.

"Vyhodnotíme četnost, tedy to, jestli se ty nádoby zaplňují. Potom také to, jestli tím nejsou způsobeny nějaké negativní jevy, jestli tam lidé nelijí olej kolem nádob a neznečišťují okolí," řekl Tomáš Hrdinka.

Provoz kontejneru nestojí MČ ani korunu. Olej totiž sváží soukromá firma, která ho využívá k dalšímu zpracování.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu