• Načítám...
>

Praha 4 si připomněla zastřelené mladíky ze srpna 68

  • 21. srpna 2023,
  • 11:50,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Letos uplynulo 55 let od osudného data 21. srpna 1968. Tehdy totiž naprosto nečekaně napadla vojska Varšavské smlouvy Československo. Podle oficiální propagandy sovětské komunistické strany šlo přitom o obranu socialismu. Reálně šlo ale o obranu s armádou, tanky a letadly, kdy při tomto druhu „pomoci“ zemřelo několik lidí. Oficiálně se mluví o 137 obětech, kdy řada z nich byla přitom úplně zbytečná, protože neměli s politikou vůbec nic společného. Daň nejvyšší takto zaplatili i teprve patnáctiletí mladíci Karel Parišek a Karel Němec. Jejich osud připomíná pamětní deska na Podolském nábřeží.

Reklama

Letos je to už 55 let od 21. srpna 1968. Toto datum výrazně zacloumalo československými dějinami. Ve chvíli, kdy republika začala směřovat k prvním větším nádechům svobody, přišla ze Sovětského svazu krutá rána v podobě okupace vojsk Varšavské smlouvy. Místo demokracie tak do Československa dorazila armáda s tanky. Zemřelo tehdy mnoho lidí, řada z nich přitom úplně zbytečně, jako dva teprve patnáctiletí chlapci Karel Parišek a Karel Němec.

"Mávli si tady na taxíka, kterým jeli a bohužel jelo kolem nějaké obrněné vozidlo a začalo střílet. Řidič toho taxíku, pokud vím, byl zraněn, přežil, ale dva chlapci tu střelbu odnesli a oba tady zahynuli," řekla Irena Michalcová (ANO) - místostarostka MČ Praha 4.

Jejich nešťastnou smrt nyní připomíná pamětní deska na Podolském nábřeží vedle Podolské vodárny. Jejich památku přišli uctít také zástupci městské části Praha 4.

"Je potřeba na to upozorňovat, že v podstatě i naprosto nevinní lidé, kteří neměli vůbec nic společného s ničím, ani se do ničeho nezapojovali, přijdou takto o život jenom náhodou, že se vyskytli náhodně někde na ulici v nějakém autě a přišli o život," řekla Irena Michalcová (ANO) - místostarostka MČ Praha 4.

Rok 1968 má ještě v živě paměti řada osobností, jednou z nich je i pan Jiří Pitín, kterého poté, co zázrakem jako malé dítě přežil vyhlazení obce Lidice, čekala řada dějinných zvratů. 

"Sousedé křičeli 'vstávejte, vstávejte, jsou tady Rusáci'. Bylo trochu zataženo, letadla hučela, ty Antonovi a právě z těch Antonovů vykládali ten předvoj, to byla ta nízká obrněná auta s dvojkulomety, kluci měli námořnická trička," řekl Jiří Pitín - pamětník srpna 1968.

Události osudného 21. srpna 1968 má smysl si stále připomínat, už jenom proto, že vzhledem k trvajícím bojům na Ukrajině, kterou napadl ruský agresor, dostává toto výročí zvláštní symboliku. Nikde totiž není psáno, že se historie nemůže opakovat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu