• Načítám...
>

Pasáž metra Budějovická trápí častý nepořádek

  • 6. února 2024,
  • 16:15,
  • PRAHA 4,
  • Ondřej Švec

Praha sice patří mezi krásná a turisticky vyhledávaná místa s kouzelnou atmosférou, ale jako prakticky každé velkoměsto má i své stinné stránky. Jednou z nich je i nepořádek v různých místech města. Jedním z nich je i pasáž metra Budějovická. Divák naší televize nás prostřednictvím svých fotografií upozornil na to, že se v místě povalují odpadky a přespávají tam také bezdomovci, kteří tam konzumují alkohol a jsou také zdrojem nepříjemného zápachu. Rozhodli jsme se proto o tomto místě natočit reportáž, abychom zjistili, kdo je zodpovědný za úklid i dodržování zákonného pořádku.

Reklama

Divák naší televize pan Jan se na nás obrátil s žádostí o natočení reportáže o nepořádku a zápachu v pasáži u stanice metra Budějovická. Protože se pasáž nachází přímo pod úřadem městské části Praha 4, obrátili jsme se proto rovnou na starostu. 

"Městské části Prahy 4 tam nepatří ani centimetr, buďto to jsou soukromé subjekty a nebo je to právě magistrát či organizace, které spravují ten prostor. My jsme ohledně tohoto prostoru měli několikero schůzek, ať už s Technickou správou komunikací, což je organizace, která spravuje ten prostor pro magistrát, diskutovali jsme i s Dopravním podnikem nějaké úpravy. K dílčím změnám tam dochází," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Při pohledu do výpisu katastru nemovitostí na nás vyskočili hned čtyři vlastníci a to jde pouze o pozemky pod drogerií a pozemky, které k tomu přiléhají. Najít jednu konkrétní instituci, která by problém mohla řešit, je tak prakticky nemožné a dojít k nějaké dohodě je velmi složité.

"Určitě si občané všimli, že tam byla dlouho náletová zeleň, ta nyní zmizela, domluvili jsme se i na pravidelné údržbě a výměně košů, nicméně přestože tam dochází k dennímu vývozu košů, tak ta situace vzhledem k tomu, že je to frekventované místo a zároveň se tam často objevují i různá individua, tak často způsobí nějaký nepořádek," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Zejména ve večerních hodinách se na místě zdržují narkomani, bezdomovci nebo jinak nepřizpůsobiví občané. Na pořádek dohlíží zejména Městská policie hlavního města Prahy.

"Strážníci díky dobré místní znalosti samozřejmě o problému vědí, úklid odpadků však není v jejich kompetenci a bezdomovectví není samo o sobě důvod někoho řešit. Aby tomu tak bylo, musí se tito lidé dopouštět nějakého protiprávního jednání. Nejčastěji se jedná o přestupky ve veřejném pořádku, jako je pití alkoholu na místě, kde je to vyhláškou zakázáno, rušení nočního klidu nebo narušování občanského soužití," řekl Zdeněk Modálek - tiskový mluvčí MP hl. m. Prahy.

Městská policie o lidech bez domova ví a proto na místě posílila hlídkovou činnost. Zjištěné přestupky nejčastěji řeší domluvou. Přestupci mohou být z místa také vykázáni. Nejedná se ale o trvalé řešení. 

Aktuálně je místo uklizené, nikde se žádné odpadky nepovalují a na žádného bezdomovce, který by tu pospával, jsme také nenarazili. Ostatně, tihle nevítaní pouliční spáči se tu zdržovali z jednoho konkrétního důvodu a ten už prý městská část intenzivně řeší.

"Eskalátor, který je u výstupu přímo k radnici, se opravuje, modernizuje, revitalizuje a v podstatě oni tam najednou našli takové území, kde by se mohli schovávat. Některé fastfoody v okolí poskytovaly po zavírací době nebo po skončení pracovního dne přebytečné jídlo nebo zbytky jídla právě těmto osobám, takže i ve spolupráci s městskou policií jsme jim to zakázali nebo respektive doporučovali, protože to byl další důvod, proč se tam ty osoby stahují," řekl Ondřej Kubín (ODS) - starosta MČ Praha 4.

Budějovická patří mezi velmi frekventovaná místa a nepřizpůsobivé jedince zkrátka přitahuje. A na ty většinou platí jen zvýšená četnost strážníků. Proto, pokud v místě zaregistrujete nějaké protiprávní jednání, neváhejte kontaktovat linku 156.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu