• Načítám...
>

Praha 5 představuje Světlo a svět malíře ILKA

  • 10. ledna 2018,
  • 14:23,
  • PRAHA 5,
  • Milan Řepka

ILKO - to je umělecký pseudonym původem běloruského malíře Alexandra Iljuščenka, který už přes 30 let žije v České republice. Jeho dílo je nyní k vidění v galerii D v pražské vile Portheimka, jejímž zřizovatelem je Městská část Praha 5.

Reklama

MČ Praha 5 připravila v galerii Portheimka nevšední umělecký zážitek. Svět a světlo je výstava malíře Alexandra Iljuščenka, která návštěvníky přivítá vlídnou a uklidňující atmosférou. Běloruský umělec je známý především svým novoromantickým a místy až impresionistickým pojetím. Maluje přírodu, zvířata a ženské akty.

"ILKO je opravdu významný umělec, jeho filosofující obrazy a hra se světlem je něco, co potěší všechny, co se na tuto výstavu přijdou podívat," řekl Lukáš Herold, místostarosta MČ Praha 5.

"V tomto příšerném technickém světě najednou nacházím takový klid, takové zastavení v přírodě - to co nám všem chybí. Ta malebnost krajiny nebo těch staropražských uliček...Moc se mi to líbí," řekl Jiří Krampol, herec.

"Nejsem odborník. Pro mě je to hra barev, neuvěřitelná příroda, nad každým tím obrazem může člověk dumat," řekl Lukáš Herold.

Výstava Svět a světlo běloruského malíře Alexandra Iljuščenka alias ILKO, představuje díla typická pro současný novoromantismus místy koketující i s naivismem. ILKO se soustředí na hladké, příjemné, pestrobarevné linie teplých odstínů s místy velkým detailem, který ovšem obrazy posouvá až k prostorovému zážitku.

"Snažím se zobrazit světlo, protože žijeme v duálním světě. Je tam tma a světlo, tak proč bych byl apologetem tmy, radši budu apologetem světla. Já jsem optimista. Život je bohužel krátký, ale krásný. Snažím si užít každou chvíli s poděkováním bohovi a tomuto světu, a to poděkování vyjadřuji ve svých plátnech," řekl Alexandr Iljuščenko (ILKO), malíř.

Výstavu Svět a světlo, která představuje 52 olejomaleb a 15 kreseb Alexandra Iljuščenka můžete v galerii Portheimka ve Štefánikově ulici v Praze 5 navštívit až do 11. března letošního roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu