• Načítám...
>

Obyvatelé Prahy 6 získali tři nové kompostéry

  • 13. června 2023,
  • 16:59,
  • PRAHA 6,
  • Kristýna Svobodová

Obyvatelé Prahy 6 získali od radnice další tři kompostéry na bioodpad. Ty mají pomoci snížit množství směsného odpadu. Kompostéry budou umístěny na Břevnově, ve Vokovicích a na Petřinách.

Reklama

Obyvatelé Prahy 6 získali od radnice další tři komunitní kompostéry. Ty mají pomoci snížit množství směsného odpadu v popelnicích. Lidem žijícím v panelácích navíc umožní organickou výrobu hnojiva.

,,V tuhle chvíli máme po Praze 6 šest těchto kompostérů, tři už nám běží od předminulého roku a tři jsou teď čerstvě nové. Jsou určené pro ty domácnosti, které nemají možnost nakládat s bioodpadem jiným způsobem, to znamená, že nemají možnost nějakého kompostu na vlastní zahradě ani třeba nemají možnost účastnit se svozu bioodpadu organizovaného Magistrátem hlavního města Prahy," řekl Petr Palacký (Zelení) - radní MČ Praha 6.

,,Já jsem ráda, že tady něco takového vzniklo a že tady máme prostor pro nějaký komunitní kompost. Máme docela velké množství kytiček doma, takže rádi využijeme tu hlínu, kterou můžeme použít do našich kytiček," popsala Helena Fajkusová - obyvatelka pražských Petřin.

Nové kompostéry Prahy 6 se nachází na Břevnově, na Červeném Vršku a na Petřinách. Do každého z nich smí přispívat až 50 domácností. O komposty se pak lidé přihlášení do projektu starají společně.

,,Začíná se tím, že lidé nosí svůj bioodpad a vhazují ho do první kóje, jakmile se první kóje naplní, tak se svolá překopávací brigáda, kdy společnými silami přehází obsah kompostéru do druhé komory, kde materiál dozrává. Jakmile ten kompost vyzraje, což obvykle trvá zhruba devět měsíců až rok, tak přichází právě ta sklizeň kompostu," popsala Soňa Houžvová - kompostovací expertka spol. KOKOZA.

Kompost si pak zájemci mohou rozebrat. Za pořízení tří nových kompostérů radnice zaplatila celkem 380 000 korun a do budoucna by chtěla v Praze 6 zřídit další.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu