• Načítám...
>

Hrabě Badeni má na Praze 6 pamětní desku

  • 18. října 2016,
  • 15:50,
  • PRAHA 6,
  • Věra Dušková

Za účasti čelních představitelů MČ Praha 6 a polského velvyslanectví byla odhalena pamětní deska Kazimira Felixe Badeniho. Tento významný polský politik z doby Rakouska - Uherska se velmi zasloužil o zrovnoprávnění českého jazyka.

Reklama

Kazimir Felix hrabě Badeni dosáhl vrcholu své kariéry jako předseda vlády Předlitavska. Prosadil důležitou reformu volebního práva, a nařídil rovnoprávnost němčiny s češtinou, v záležitostech českých zemí. 

„Badeni dobře věděl, jaký význam má jazyk pro národ, a ať už je ten národ součástí nějakého většího útvaru, a nebo když ten národ není svobodný. Když Polsko nebylo na mapě, tak důvod, proč tento národ přežil, byl jazyk, kultura a víra,“ řekla Grażyna Bernatowicz, velvyslankyně Polské republiky v ČR.

Badeni nebyl ale zdaleka jen reformátorem, byl i zdatným politikem, který dokázal respektovat představy a přání nejrůznějších politických, i názorových uskupení, v tehdejším Rakousku - Uhersku.

„Odkaz Badeniho nám říká, že přátelství, dobré mezilidské vztahy, spolupráce s ostatními zeměmi, to co dnešní doba velmi potřebuje, je to odkaz jak pana hraběte Badeniho, tak našeho prezidenta Václava Havla,“ řekla Eva Smutná, místostarostka MČ Praha 6.

Badeniho pamětní deska bude tedy ve stejnojmenné pražské ulici tento odkaz připomínat současníkům, i budoucím generacím. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu