• Načítám...
>

Do Starých Bohnic přijel poprvé Napoleon Bonaparte

  • 4. září 2023,
  • 8:13,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Městská část Praha 8 uspořádala ve spolupráci se spolkem Bohnice žijí první ročník akce s názvem Napoleonské slavnosti. Na akci nechyběla dobová hudba, uniformovaní vojáci z počátku 19. století i francouzská gastronomie, kterou mohli návštěvníci ochutnat.

Reklama

Takhle ve Starých Bohnicích v Praze 8 zahájili první ročník Napoleonských slavností. Francouzský vojevůdce měl totiž podle pověstí na zdejším Statku Vraných roku 1813 přenocovat v předvečer své hlavní porážky.

"Je to legenda, je to možná skvělý marketingový statkáře Vranýho, který pak rekordně začal prodávat své mléko a šlehačku. My jsme si chtěli tuto legendu připomenout touto akcí, ať se stala nebo ne," řekl Jiří Vítek (Patrioti pro Prahu 8) - místostarosta MČ Praha 8.

"Ta legenda, která se traduje, že tady prý přespal, není úplně pravdivá. On tu opravdu nikdy nebyl, tak jsme se rozhodli, že to lidem řekneme, že tu opravdu nikdy nebyl, takže spousta lidí tady přivezla svá vojska, máme tady zástup z obou stran, ať už francouzských i rakouských," řekla Blanka Rošická - spolek Bohnice žijí.

Lidé tak měli možnost nahlédnout například do ležení rakouských i pruských vojsk. K vidění pak byla třeba i dobová výzbroj a nejen to.

"Díky spolku Bohnice žijí a spolku Vojenské historie tady lidé mohou vidět ty dobové uniformy, něco se dozvědět o té historii, která se dotýkala i tehdejší rakouské říše, které jsme byli součástí," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

"Tady se nacházíte v ležení bavorského vojska, které v té době, kterou tady představujeme, bylo na straně Francie, snažíme se lidem ukázat v podstatě vše, co běžní vojáci s sebou nosili," řekl Michal Fridrich - 3. pěší pluk bavorského vojska.

Atmosféru počátku 19. století pak připomínala také dobová živá hudba, všudypřítomné dámy v róbách nebo vojáci v bavorských či francouzských uniformách.

"Toto je uniforma důstojníka francouzské řadové pěchoty, konkrétně 8. řadového pěšího pluku, což můžete poznat, když se podíváte na knoflíky té uniformy, tak je tam vyraženo číslo toho regimentu," řekl Kamil Maděra - kapitán 8. řadového pěšího pluku francouzského vojska.

Na akci pak lidé mohli ochutnat také francouzskou gastronomii,  v nabídce bylo voňavé pečivo, sladké i slané quiche a nechyběla ani francouzská delikatesa - šneci.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu