• Načítám...
>

V Praze 8 se uskutečnil Den zdraví a sociálních služeb

  • 12. září 2023,
  • 21:09,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

Vedení Prahy 8 uspořádalo před KD Krakov v Bohnicích už tradiční akci s názvem Den zdraví a sociálních služeb. Ta nabídla přehlídku organizací poskytujících rozsáhlé spektrum sociálních služeb a nechybělo ani tradiční vyšetření melanomu nebo kontroly a měření tlaku.

Reklama

Nechat si zkontrolovat mateřské znaménko, poradit se o dostupném bydlení nebo o tom, jak v domácím prostředí pečovat o hendikepovaného člena rodiny. Otázky, na které veřejnost mohla najít odpověď před Kulturním domem Krakov v pražských Bohnicích. Konala se tady totiž už tradiční akce Den zdraví a sociálních služeb.

"Její smysl je zejména v prevenci, protože zde návštěvníci mohou najít řadu stánků, kde si mohou udělat a naučit se, jak správně provádět nejrůznější preventivní vyšetření, ale je to také možnost se zdarma a bezplatně otestovat na HIV a řadu dalších nemocí, naučit se, jak si správně samovyšetřovat prsy a varlata a další preventivní vyšetření, která nám, co si budeme nalhávat, mohou zachránit život," řekla Vladimíra Ludková (ODS) - místostarostka MČ Praha 8.

Mezi nimi tak nechyběla ani prevence kožních nádorových onemocnění. Přímo ve zdravotním stanu si tady zájemci mohli nechat zkontrolovat mateřská znaménka.

"Mateřská znaménka se mohou měnit, naštěstí ne vždy, v nějaký nepříjemný útvar typu maligního melanomu, zvlášť ta riziková, která při prvním vyšetření můžeme identifikovat, je dobré vyšetřovat pravidelně jednou ročně," řekl Petr Arenberger - kožní lékař.

Vyšetřit jsem se nechala i já a kontrola znaménka byla rychlá a bezbolestná.

"Je to tímto přístrojem, který si rozsvítím a podívám se, takže vidím do hloubky toho znaménka a mohu správně posoudit strukturu pigmentu, zkušené oko by mělo umět rozlišit, jestli je to naprosto bezpečné znaménko a nebo jestli je podezření na maligní melanom," řekl Petr Arenberger - kožní lékař.

Své stánky pak na prostranství před Kulturním domem Krakov mělo také 30 registrovaných poskytovatelů sociálních služeb. 

"Naše organizace se zabývá podporou rodin, do kterých se narodí dítě s postižením zraku nebo s kombinovaným postižením, a to od narození do 7 let. Pomáháme rodinám tak, že je informujeme o tom, jak nakládat s takovým postižením, jak rozvíjet své dítě i přes ten hendikep. Je to podpora jak toho dítěte samotného, tak sourozenců i rodičů," řekla Magdalena Růžková - Společnost pro ranou péči.

"My jsme skupinka lidí, která se snaží pomocí sportovních aktivit integrovat hendikepované, nejčastěji lidi po nějakém úrazu, zpět do běžného života tak, aby nebyli separovaní doma, máme vlastní charitativní obchod a peníze z toho prodeje předáváme vybraným hendikepovaným a snažíme se mu pomoci, aby dosáhl na nějakou kompenzační pomůcku jako handbike," řekla Irena Vanišová - organizace Sport for help.

Na akci si pak lidé pod vedením profesionálních zdravotníků mohli vyzkoušet třeba poskytnutí první pomoci, resuscitaci a nebo si jen prohlédnout sanitku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu