• Načítám...
>

Praha 8 představila občanům studii na zlepšení dopravy

  • 24. dubna 2024,
  • 23:29,
  • PRAHA 8,
  • Kristýna Svobodová

V libeňském reuse centru představili zástupci radnice Prahy 8 společně s projektanty výsledek dopravní urbanistické studie v oblasti ulice Primátorská a jejího okolí. Cílem je v lokalitě například snížit rychlost projíždějících aut a zpřehlednit křižovatky.

Reklama

Ulice Zenklova a Primátorská v pražské Libni trápí ve všední dny vysoká dopravní zatíženost. Situaci by za pár let měla vyřešit Libeňská spojka. Ještě před tím by ale mohla pomoci plánovaná dopravní urbanistická studie. Její výsledky v libeňském reuse centru občanům představili zástupci radnice Prahy 8 společně s projektanty.

"V tuto chvíli uvažujeme, že bychom nestavebními úpravami zbezpečnili vjezd z ulice Zenklova do ulice Primátorská, kde by došlo ke zpomalení vozidel a k zajištění vyšší bezpečnosti chodců a ostatních účastníků provozu," řekl Tomáš Slabihoudek (Společně pro Prahu 8), radní MČ Praha 8.

"Dnes auta, když vyjíždí z té ulice Zenklova do ulice Primátorská, odbočují sice doprava, ale jedou skoro rovně. Ten návrh, který navrhuje studie, je, že při vyjíždění z ulice Zenklova do té ulice Primátorská budou muset odbočit doprava a tím přibrzdit mnohem více, než jsou nuceni dnes," řekl Martin Jedlička (Společně pro Prahu 8), zastupitel MČ Praha 8.

Jedná se navíc o část Libně, kde je technický stav vozovek i chodníků značně zanedbaný a také zastaralý. Studie tak myslí i na ně.

"V té oblasti chybí přechody a chybí bezbariérové úpravy, ta studie ukazuje, kde by měly být nové přechody, jak by měly vypadat, ve většině případů by měly být zvýšené přejezdy v křižovatkách, aby přecházení bylo umožněno nebo bylo komfortnější i z hlediska rozhledu a aby bylo bezpečnější," řekl Martin Jedlička (Společně pro Prahu 8), zastupitel MČ Praha 8.

"Za mě je to skvělé, myslím si, že to tam patří, pořád je to nějaká obytná zóna, kde se pohybuje i hodně dětí, je tam hodně škol, takže i kvůli tomu, že vidím ty děti, jak chodí v 8 ráno do školy a není to uzpůsobené pro to, aby tam chodily sedmileté děti," řekla Monika Hendrichová, obyvatelka MČ Praha 8.

A i proto má být základem studie celou lokalitu zklidnit a zvýšit její bezpečnost. Kvůli vyšší přehlednosti mají tak například z okolí křižovatek zmizet některá parkovací místa. Úplně zrušená ale nebudou. Projektanti pro ně našli vhodnější prostory.

"Zvyšování bezpečnosti, stromy v ulicích a tak dále kladou nárok na prostor a ubíráme nutně vždy nějaká parkovací stání v té první variantě, tak dochází k nějakému úbytku přibližně 20 - 25 parkovacích stání. Vymezujeme nové prostory, kde by se parkovat mohlo a v té druhé výhledové etapě už by se těch více než 25 stání doplnilo," řekl Šimon Vojtík, vedoucí architekt.

Studie teď poputuje na pražský magistrát a pokud vše půjde dobře, radnice Osmičky by chtěla s prvními úpravami začít už na jaře příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu