• Načítám...
>

Co bude s karlínskou Invalidovnou?

  • 6. září 2016,
  • 22:32,
  • PRAHA 8,
  • Jana Schillerová

O karlínskou Invalidovnu neprojevil žádný soukromý investor zájem. Do aukce, která se konala začátkem srpna se nikdo nepřihlásil. Zájem Prahy 8 a magistrátu hl. m. Prahy je, aby v unikátních prostorech Invalidovny mohla vzniknout například muzea.

Reklama

Stát prostřednictvím úřadu pro zastupování ve věcech majetkových prodává barokní objekt pražské Invalidovny. Do aukce, která proběhla začátkem srpna se ale nepřihlásil žádný soukromý investor.

„Podle našich informací v tuto chvíli probíhají jednání mezi úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových a národním památkovým ústavem, respektive ministerstvem kultury o tom, že by budova invalidovny přešla do majetku NPU,“ Petr Vilgus, místostarosta MČ Praha 8.

„Doufám, že úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se spojí s tou iniciativou Invalidovna a s národním památkovým ústavem, a podaří se najít takový model spolupráce, aby ta budova mohla fungovat jak komerčně, tak pro veřejnost,“ řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl.m.Prahy.

Minimální cena, za kterou mohl být objekt vydražen byla 637,7 milionů korun. Cena rekonstrukce by podle odborníků mohla dosáhnout 2,5 miliardy korun. Daleko nižší částku odhaduje iniciativa pro Invalidovnu, která sdružuje odborníky na architekturu i občanské aktivisty.

„Myslím, že by to nemuselo trvat dlouho, tu budovu lze otevřít do konce roku, například pro veřejnost, a rekonstruovat jí postupně, nikoli čekat, až bude celá,“ řekla Petra Kolínská.

„Velmi podporujeme myšlenku, že by tu vzniklo muzeum, třeba Rakousko-Uherské historie Českých zemí, nebo muzeum Josefa Sudka, což byl fotograf, který je světoznámý a který právě v této budově začínal svou tvůrčí kariéru,“ řekl Petr Vilgus.

Invalidovna původně sloužila jako ubytovna válečných invalidů. Jako domov pro invalidy sloužila až do 20. století.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu