• Načítám...
>

V Praze 9 už má twirling tradici

  • 30. června 2023,
  • 0:48,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Česká twirlingová škola funguje v Praze 9 oficiálně od roku 2022. Pod TJ Sokol Vysočany už ale mažoretky a twirlerky cvičí skoro 20 let. Sportovní tanec je v Česku zatím méně známý, jeho obliba ale postupně narůstá, a to nejen mezi dívkami. Na moderní halový sport, který kombinuje řadu náročných sportovních disciplín, jsme se s kamerou přijeli podívat. Vysočanská twirlingová škola totiž aktuálně přijímá nové zájemce.

Reklama

Gymnastika, tanec, akrobacie a hůlka, která mezi tímhle vším létá i 10 metrů vysoko, aby ji nakonec dívka s vyčesanými vlasy a širokým úsměvem zase chytila. I tak by se dal ve zkratce popsat novodobý halový sport - twirling.

"Ten sport je hodně podobný mažoretkám, ale nepochoduje se tam, ale tančí," řekla Soňa Purmová - spoluzakladatelka České twirlingové školy TJ Sokol Vysočany.

"Twirling je vlastně taková moderní gymnastika s tancem, musíme mít základy baletu, tance, gymnastiky, je to taková moderní gymnastika, akorát k tomu máme hůlku, hodnotí se jak technika hůlky, tak i provedení, náš výraz a hlavně technika té hůlky, ta je nejdůležitější a balet, jelikož bez baletu nemůžeme tančit, nemáme žádnou techniku," řekla Viktorie Šitlerová - jedenáctinásobná mistryně ČR v twirlingu.

Začít s tímhle sportem tak dívky musí brzy, v podstatě od útlého dětství. Ladným a technicky přesným pohybům, zvedačkám a výhozům totiž předchází roky tvrdé dřiny.

"My bereme tak od 4 let, protože je to gymnastika, takže je potřeba začít hodně brzy. Základy jsou velmi těžké, sladit tanec, pohyb, práci s hůlkou, takže ty základy jdou pomaličku a jsou těžké," řekla Soňa Purmová - spoluzakladatelka České twirlingové školy TJ Sokol Vysočany.

"Musím zvládat různé výhozy otočky, nesmím se stydět, musím být sebevědomá, musím být zpevněná," řekla Nela Šmerdová - členka České twirlingové školy TJ Sokol Vysočany.

"Baví mě to, že je tam hodně gymnastiky, je to náročné a mám tady hodně kamaráde, mě to baví," řekla Eliška Kurmová - členka České twirlingové školy TJ Sokol Vysočany.

"Tréninky máme třikrát týdně, s tím, že dvakrát do měsíce i o víkendu," řekla Soňa Purmová - spoluzakladatelka České twirlingové školy TJ Sokol Vysočany.

O časově i fyzicky náročných trénincích ví své i sedmnáctiletá Viktorie Šitlerová - jedenáctinásobná mistryně České republiky a druhá vicemistryně Evropy.

"Posilujeme hodně, to je pro mě nejtěžší část, já mám trenéra z Itálie a létá sem jednou za měsíc, tak to trénujeme celý víkend třeba 8 - 9 hodin denně a začátek probíhá tak, že posilujeme, máme základy gymnastiky a baletu. také tančíme bez hůlky a potom si vezmeme hůlku, začínáme techniku hůlky a pak začínáme navazovat na těžší prvky," řekla Viktorie Šitlerová - jedenáctinásobná mistryně ČR v twirlingu.

V České republice má twirling teprve asi patnáctiletou tradici, ve světě ale až sedmdesátiletou. Povědomí o tomhle sportovním tanci se ale i u nás postupně zlepšuje. A to i díky České twirlingové škole v Praze 9.

"Fungujeme oficiálně od září 2022 jako Česká twirlingová škola, ale pod TJ Sokol Vysočany fungujeme od roku 2004, kdy jsem tady založila mažoretky a máme tady i perfektní mažoretkové týmy," řekla Soňa Purmová - spoluzakladatelka České twirlingové školy TJ Sokol Vysočany.

Ty se pravidelně účastní českých i světových mistrovství a do svých řad aktuálně přijmou nové zájemce. Předešlá zkušenost třeba s gymnastikou nebo baletem je výhodou. To nejpodstatnější je prý ale zájem a pohybový talent. Bližší informace najdou zájemci na webových stránkách České twirlingové školy TJ Sokol Vysočany.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu