• Načítám...
>

Na Hořejší rybník dohlédnou policisté na koních

  • 26. července 2023,
  • 22:47,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Městská část Praha 9 se rozhodla zakročit proti nepřizpůsobivým občanům, kteří ruší noční klid, popíjí alkohol, grilují tam, kde nemají a slovně napadají kolemjdoucí v okolí Hořejšího rybníka. Spojila se proto s policií a domluvila se s ní, aby místo pravidelně kontrolovala hlídkami na koních. Devítka zároveň zvažuje nad zavedením vyhlášky v místě Hořejšího rybníka, která by přímo zakazovala, aby se tam popíjel alkohol. Městská část tak reaguje na množící se stížnosti obyvatel, kteří se v okolí rybníka necítí bezpečně a komfortně.

Reklama

Hořejší rybník a jeho okolí na území městské části Praha 9 bývá oblíbeným místem na procházky i odpočinek. Bohužel v poslední době jde zároveň o vyhledávané místo problematické mládeže a některých cizinců, kteří si z tohoto místa rádi dělají ilegální grilovací party. Na toto nevhodné chování se zároveň množí stížnosti ze strany obyvatel Prahy 9.

"Sešli jsme se tady se zástupci Obvodního ředitelství Policie České republiky III, je tady i jízdní policie, protože vnímáme velké problémy a stížnosti obyvatel na cizince, kteří tady porušují určité vyhlášky, noční klid, rozdělávání ohňů a lidé se necítí bezpečně, tak jsme poprosili policii, aby se více místům zavěnovala, důležitá je tady jízdní policie, protože když nemá i jiné úkony, například demonstrace, fotbaly a další, tak tady budou jezdit a budou na to dohlížet, aby se lidé cítili bezpečněji," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Zejména mladí lidé se v rybníku koupají, během posledního čtvrt roku tam o bohužel došlo i k jednomu případu utonutí. Dále na místě popíjejí alkohol a dělají nepořádek, a to jak v podobě porušování nočního klidu, tak pohazováním lahví a různých odpadků. Dále se množí i agrese a slovní napadání. Jednou z možností, jak situaci řešit, je i zavedení vyhlášky, která by zakazovala v místě popíjet alkohol. 

"Vyhlášky dělá Zastupitelstvo hlavního města Prahy, pokusíme se s nimi domluvit, zkusíme domluvit četnější úklid a vůbec nějaký režim toho rybníku a potom samozřejmě zvýšené hlídky, jak na koních, tak pěší," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Oblast Hořejšího rybníka nyní intenzivně sledují policisté na koních a podle všeho přítomnost strážníků na nepřizpůsobivé občany zapůsobila. 

"Jezdíme tady pravidelně a teď se to zlepšilo, děláme normálně preventivní obchůzky okolo rybníka, jelikož máme i pohled z vyšší perspektivy, tak se můžeme podívat za křoví a podobně, takže vidíme tam, kam ostatní nevidí a z našeho pohledu je to určitě lepší," řekla Kristýna Onderková - nadstrážmistr Policie České republiky.

V okolí rybníka je sice jedno místo, kde se dá legálně rozdělat oheň, ale zároveň tam vzniklo asi sedm dalších nelegálních ploch a hrozí, že se objeví další, proto je nutné situaci řešit, aby se z travnaté plochy nestal jeden velký gril.

"V poslední době už je toho asi moc a zase je to o tom, že je tu jakýsi střed několika kultur, takže uvidíme, zda pomocí těch streetworkerů se to třeba také zklidní," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Dalším problémem je i to, že neukáznění řidiči častou místem projíždí, což by neměli. Městská část proto hledá vhodná řešení, jak tomuto nešvaru zabránit.

"Jsou stížnosti, že tady, jak stojíme, pod tratí, je spousta aut, tak se chceme domluvit, že by se tam dala nějaká značka," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Nezbývá než doufat, že lidé, kteří v místě dělají nepořádek, si i díky přítomnosti policistů a případnému zavedení vyhlášek dají říct a pro popíjení alkoholu vyhledají ideálně nějaké restaurační zařízení, které je na tyto účely mnohem lépe připravené než okolí rybníka a že i grilování na legálních plochách se stane občasnou radostí a možností, jak se potkat s přáteli a ne pravidelnou starostí pro místní obyvatele v podobě konfliktů a rušení nočního klidu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu