• Načítám...
>

Poníci z pražského Hloubětína se budou stěhovat

  • 8. srpna 2023,
  • 8:05,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Poníci z pražského Hloubětína se budou stěhovat do nového zázemí. Ustoupí tak nově vzniklé Základní škole U Elektry. Díky spolupráci s radnicí Prahy 9 ale koníci získají pronájem na prostornějším místě. Ráj poníků, jak se volnočasový kroužek pro děti jmenuje, se tak bude moci rozšířit.

Reklama

Nakrmit a vyhřebelcovat poníky, vyčistit stáje a za odměnu se pak vyhoupnout do sedla. Aktivity, které nejsou typické pro hlavní město. Přesto už deset let mají své místo v pražském Hloubětíně. V těsném sousedství jízdárny ale nedávno vyrostla nová škola U Elektry. Ráj poníků, jak se koňská oáza pro děti jmenuje, se ale plánuje rozšiřovat a i proto se koníci budou muset přestěhovat.

"Pozemek není náš, byl vykoupen v rámci stavebních úprav, prostě se budeme muset přestěhovat. Je to tady malé, máme tady 7 poníků a chceme se i zvětšovat. Prostě potřebujeme větší prostor," řekla Stanislava Markovová - spoluprovozovatelka Ráje poníků.

"Jak vzniká škola, tak jak se ta Poděbradská mění, tak samozřejmě ta plocha už je nevyhovující i pro Ráj poníků, protože je velice malá a je potřeba je přesunout, rozšířit a tak jsme našli synergicky zajímavé místo," řekl Tomáš Portlík (ODS), starosta MČ Praha 9.

Pony klub v pražském Hloubětíně má sedm poníků, o které se pět dní v týdnu chodí starat asi čtyřicet dětí. Všichni společně teď své sídlo přesunou nedaleko tohoto místa k Hořejšímu rybníku.

"To jsou pozemky křížovníků u Hořejšího parku, kde je ta plocha mnohem větší, kde to navíc do té přírody patří, kde s tím poníkem daleko snáze, než tady, můžete někam vyrazit," řekl Tomáš Portlík (ODS), starosta MČ Praha 9.

Nové zázemí Ráje poníků by mělo vzniknout tady na dosud zarostlém pozemku o rozměrech 25 tisíc metrů čtverečních v blízkosti Hořejšího rybníka, ale stále v pražském Hloubětíně.

"Tady, kde teď stojíme, by měla být hlavní brána, kterou by mohli chodit lidé sem za námi, tady bude ještě další zázemí, ale to je vzadu, tady by měla být jízdárna, která by měla být hezky udělaná + zázemí pro kroužek pro Pony klub a zde na začátku by mohla být zahradní restaurace," řekla Stanislava Markovová - spoluprovozovatelka Ráje poníků.

Ráj poníků založili manželé Markovovi před deseti lety a stál za ním nápad, jak přiblížit poníky dětem ve městě. Během několika let se jim na poměrně malém plácku podařilo vybudovat velmi oblíbený a vyhledávaný volnočasový kroužek.

"Jsme péče a starost o poníky a takto to i prezentujeme rodičům, aby věděli, že děti nepřijdou, nebudou mít přichystaného poníka, nesednou si a nebudou tupě jezdit hodinu, ale všechno si osahají u těch koní," řekla Stanislava Markovová - spoluprovozovatelka Ráje poníků.

"Co teď právě děláte?"

"Čistíme koně, aby nebyl špinavý," řekla Zuzka - členka kroužku Ráj poníků.

"Jak dlouho sem chodíš do toho klubu?"

"Pět let," řekla Zuzka.

"Jsi tady ráda? Jsi tady spokojená?"

"Ano,"  dodala Zuzka 

"Co všechno tady děláte, kromě toho, že se staráte o koně?"

"Uklízíme po nich bobky, dáváme jim krmení a mazlíme se s nimi," vysvětlila Zuzka.

Poníci by se do nového měli přestěhovat už během příštího roku. Radnici Prahy 9 vybudování zázemí přijde zhruba na 5 milionů korun. V novém a prostornějším zázemí by pak měla podle spoluprovozovatelky Markovové přibýt i další zvířata. Vedle poníků se tak děti mohou těšit třeba na lamy a také na větší koně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu