• Načítám...
>

Praha 9 investuje do městské části miliony korun

  • 8. srpna 2023,
  • 20:39,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Praha 9 pokračuje s investicemi do městské části. Významné opravy radnice plánuje třeba v Hrdlořezích a také na mimoúrovňové cyklostezce, která vede zatím z Vysočan až na hranici s Prahou 14.

Reklama

Praha 9 pokračuje s investicemi v městské části. Třeba na návsi v Hrdlořezech nedávno dokončili revitalizaci parčíku. Ta radnici přišla na bezmála pět milionů korun.

"Rozšířili jsme ten park o cca 200 metrů, pak se tady vybudovala celá nová cestní síť, vysadily se nové stromy a samozřejmě se arboristicky ošetřily stávající," řekl Jan Poupě (ODS), radní MČ Praha 9.

Radnice se park rozhodla rozšířit především proto, aby zamezila fungování zdejšího nelegálního parkoviště. To se podle radního Jana Poupěte nacházelo na okraji parku a postupně se rozrůstalo až do jeho travnaté části parku.

"Byla to plocha, která patřila městské části neboli svěřena městské části a byla to samozřejmě spojnice, cesta, kterou rozšiřovali ti parkující a nám se to nelíbilo, takže jsme ten park zvětšili, přiznali jsme tu oficiální cestu a doufáme, že se tím zamezí tomu nelegálnímu parkovišti a vjíždění do zeleně," řekl Jan Poupě (ODS), radní MČ Praha 9.

V rámci revitalizace pak radnice v Hrdlořezích také předpřipravila přístupové cesty k zatím provizorní zastávce MHD.

"Zhruba bude v tamtěch místech, protože tato spojnice je skrz celý park a pak bude odbočka právě na tu zastávku, takže tam bude takové ypsilon a vznikne tam zastávka," řekl Jan Poupě (ODS), radní MČ Praha 9.

Přesnou polohu zastávky MHD ale zatím vedení radnice nezná. 

"Tu rekonstrukci bude provádět hlavní město Praha. Magistrát má tu investici rozpracovanou, měl by mít hotové podklady na podzim tohoto roku a doufám, že budou peníze a budeme moc začít příští rok," řekl Jan Poupě (ODS), radní MČ Praha 9.

V posledních dvou letech pak v Praze 9 vyrostla také nové asfaltová cesta pro cyklisty i chodce. Ta navazuje na cyklostezku ve Vysočanech a nově teď pokračuje od železničního viaduktu v ulici Mezitraťová až na hranici s Prahou 14 pod silničním mostem Průmyslová. Hojně využívaná cyklisty je i proto, že je mimoúrovňová.

"Myslím si, že je maximálně bezpečná a je unikátní tím, že propojuje několik katastrů, to znamená Prahu 8, kde začíná pod Čuprovou ulicí v oblasti Kolčavky, mimoúrovňově pokračuje přes park Podviní, kde úrovňově kříží Sokolovskou a pak už má přemostění až na Prahu 14, kde silnici nekříží nikde," řekl Tomáš Portlík (ODS), starosta MČ Praha 9.

Úplně hotovo na cyklostezce ale stavaři ještě nemají.

"Je z 95 %, s tím, že 300 metrů teď chybí od toho Spartaku Hrdlořezy k mostu, kde je spojnice s Prahou 14 a pak nám bude chybět ještě jeden úsek, ten má zhruba 450 metrů, a to je podél zahrádkářské kolonie naproti Meandrům Rokytka," řekl Tomáš Portlík (ODS), starosta MČ Praha 9.

Tady ale radnice bude muset ještě dořešit majetkoprávní vztahy s místními zahrádkáři. Ti se totiž obávají, že by jim práce stavařů zničila inženýrské sítě. Na realizaci posledních 500 metrů si tak cyklisté ještě chvíli počkají.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu