• Načítám...
>

Pavel Bém vystavuje fotky z expedic v Praze 9

  • 18. ledna 2018,
  • 14:08,
  • PRAHA 9,
  • Natálie Forsterová

V historické budově vysočanské radnice začala výstava pod názvem Na střeše světa. Ta mapuje sedm nejvyšších vrcholů sedmi kontinentů naší planety. V hledáčku fotoaparátu je zachytil horolezec a bývalý pražský primátor Pavel Bém.

Reklama

Na střeše světa. Tak se jmenuje výstava fotografií, která má návštěvníkům nastínit zážitky ze sedmi významných horolezeckých expedic, které absolvoval Pavel Bém. Úspěšně zdolal například Mount Everest nebo třeba druhou nejvyšší horu světa K2.

"Pro mě jsou hory fascinující zkušeností, zážitkem, konfrontací z rozmanitostí tohoto světa, která je pro mě tak strašně půvabná," řekl Pavel Bém, horolezec.

Myšlenka zdolat nejvyšší vrcholy sedmi kontinentů se zrodila v osmdesátých letech 20. století. A stala se svéráznou sportovní disciplínou. Těch, kterým se to podařilo, je na světě jen několik málo stovek. Mezi nimi také tři Češi - včetně Pavla Béma. Ten se na všech sedm výstupů vydal s fotoaparátem, i když mu to někteří přátelé rozmlouvali.

"Zvyšujete pravděpodobnost nějakého rizika. V okamžiku, když si sundáte rukavice v -50° C a chcete něco vyfotit jen proto, abyste měla fotku. Moji kamarádi říkají, že jsem blázen a já jim říkám že ne, že jsem psychiatr," řekl Pavel Bém.

Výstava ale nenabízí jen pohled na svět z nejvyšších horských vrcholů, ale také exponáty z různých koutů světa včetně fotografií domorodých kmenů z Nové Guiney.

"Málokdo ví, že se tam nachází nejvyšší hora Austrálie Puncak Jaya (Carstenszova pyramida), která je vysoká skoro 5 kilometrů," řekl Pavel Bém.

Horolezectví se podle Pavla Béma můžou věnovat i ti, kteří mají hluboko do kapsy.

"Ty výpravy jsou relativně velmi laciné. Je to mýtus, že jsou ty hory velmi finančně nákladné," řekl Pavel Bém.

O zážitek z expedic se mohou návštěvníci podělit v Galerii 9 ve Vysočanech, kde ji pořádá MČ Praha 9.

"Vždy mě fascinovaly pohledy na horské vrcholky, pokud byly tak krásně osluněné jako na těchto fotografiích," řekl Jan Jarolím, starosta MČ Praha 9.

Výstava fotografií v historické budově vysočanské radnice potrvá do 8. února. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu