• Načítám...
>

Čakovice dostaly od města půjčku 110 milionů

Zastupitelstvo schválilo úvěr Čakovicím ve výši 110 milionů korun. Peníze jsou určené na dostavbu Základní školy Doktora Edvarda Beneše.

Reklama

Zastupitelstvo schválilo úvěr Čakovicím ve výši 110 milionů korun. Peníze jsou určené na dostavbu základní školy Dokrtora Edvarda Beneše.

Čakovice se již brzy dočkají nové školní budovy. Magistrát na její stavbu poskytl městské části bezúročnou půjčku. Hotovo by mělo být na konci léta příštího roku. Kdyby Čakovice peníze nedostaly, hrozilo, že by některé děti musely za školní výukou cestovat do jiných městských částí.

"Půjčkou se umožní, aby MČ Praha - Čakovice postavila celkem 7 tříd po 30 žácích, a dále potom 3 třídy po 15 žácích, což je celkem 255 žáků, což je opravdu velké číslo a hlavní město Praha si položilo za cíl, aby MČ Praha - Čakovice mohla v historicky krátké době dokončit tento projekt," řekla Eva Kislingerová, náměstkyně primátorky hl.m.Prahy.

Městská část požádala Ministerstvo školství a tělovýchovy o prostředky z programu, který je určený pro vybudování nových kapacit škol. V případě, že jim bude udělena dotace, vrátí 110 milionovou půjčku ihned Praze. Pokud peníze od Ministerstva nedostanou budou, hlavnímu městu peníze splácet a to až do října 2026.

"Když jsme nastoupili, tak nebyla žádná demografická studie a nebyly žádné noty, jakým způsobem se se školstvím popasovat a vlastně ani žádný odhad, kolik tříd budeme potřebovat a když jsme to zjistili, tak téměř každé dva roky otevíráme 7 nových tříd," řekl Alexander Lochman, starosta MČ Praha - Čakovice.

I opoziční zastupitelé souhlasí s udělením půjčky, jde totiž o velmi důležitou stavbu pro rozvoj městské části.

"Já osobně si myslím, že takovéto projekty, kdy dáme nad 100 milionů korun, by mělo hradit hlavní město Praha ze svého rozpočtu, protože jde o zásadní a velkou infrastrukturní stavbu," řekl Ondřej Martan, zastupitel hl.m.Prahy.

Žáci v Čakovicích by do školních lavic v nově postavené budově měli poprvé zasednout v září 2018.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu