• Načítám...
>

V Průhonicích proběhla kulinářská soutěž

Studenti gastronomických škol se zúčastnili tradiční kulinářské soutěže Sollertia. Úkolem budoucích kuchařů bylo připravit zvěřinovou pochoutku – konkrétně srnčí hřbet. O vítězi rozhodla odborná porota složená z profesionálních kuchařů.

Reklama

Kulinářská akademie Grosseto se stala dějištěm 6. ročníku finálového kola mezinárodní kulinářské soutěže Sollertia 2018. Té se zúčastnily celkem 4 školy. Cílem v soutěži je porovnat dovednosti učňů s profesionálním kuchařem. 

"Vždy je stanovena hlavní surovina, letos to je srnčí hřbet s kostí, a každá ta škola včetně toho vyzyvatele si určí, co bude z toho masa vařit. Vymyslí název, kalkulaci, recepturu, a pošlou nám to ke zpracování, a v den soutěže dostanou přesně to, co si nadiktovali, aby to zpracovali," řekla Věra Nováková, ředitelka SOŠ a SOU Praha Čakovice.

"Myslím si, že pro ty žáky může být srnčí hřbet relativně hodně těžký, protože udělat ho správně není úplně nejjednodušší. Je to takové maso, které je hodně specifické. Když to porovnám s minulostí, kdy tam bylo třeba králičí stehno nebo vepřová krkovice, tak tam to bylo trochu snazší," řekl Filip Sajler, šéfkuchař a porotce soutěže. 

"Jak jste se popral s těmi zadanými surovinami?" 

"Těžko, protože to není moc obvyklé maso, které by si lidé dělali doma, ale jinak jsme to zvládli. Udělali jsme srnčí hřbet s liškami na česneku, s petrželovou pěnou a bliny, to je ruská příloha," řekl Vojtěch Hlavatý, žák SOŠ a SOU Praha Čakovice. 

Soutěžící měli na přípravu 120 minut a odborná porota hodnotila osobní zručnost, moderní postupy, dodržování časového limitu, ale např. i vůni pokrmu. Nejdůležitější kritériem při hodnocení byl ale samozřejmě samotný výsledek. 

"Pro nás je primární chuť, ta dělá cca 50% celého toho hodnocení a pak jsou tam ty zbylé detaily. Snažíme se vlastně podívat na to, jak ty děti vystupují, jak se chovají k té kuchyni. Jestli je tam nějaká čistota, základní hygiena. To je jedno z malých kritérií, ale spíš se jim snažíme poradit na co by si měli dát pozor, jak by měli pracovat. Pak je tam vzhled toho pokrmu a nějaká další malá kritéria," řekl Filip Sajler. 

Každý soutěžící musel servírovat 4 pokrmy v plné gramáži a 16 pokrmů v gramáži poloviční. Odborná porota pak vybrala 3 vítěze, kteří si domů odnesli diplomy, medaile a věcné ceny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu