• Načítám...
>

Radnice Čakovic řekla jasné ne tranzitní silnici

Tranzitní komunikace přes čakovické sídliště by v budoucnu vést neměla. Shodli se na tom zastupitelé MČ. Stále je však tato možnost zohledněna v poslední verzi metropolitního územního plánu, na což poukazuje opozice. Ta podle starosty Čakovic zbytečně vyvolává obavy u občanů, kteří zde žijí.

Reklama

Územní plán města vždy patřil mezi témata číslo jedna. Nyní se v některých městských částech stává tématem pro předvolební boj. Spor o to, kudy povede nová tranzitní komunikace v rámci plánování stavby severního obchvatu právě probíhá v městské části Praha – Čakovice. Původní návrh říká, že by trasa měla protnout území mezi Třeboradicemi a Novými Čakovicemi, přímo pod okny čakovického sídliště. 

Pětadvacátého července tohoto roku však všech dvacet zastupitelů odhlasovalo nesouhlas s tímto řešením. Vše je deklarování v ověřeném zápisu. Přesto u opozice, která u hlasování byla, je patrná obava, kudy trasa skutečně povede.

Miroslav Marada, zastupitel MČ Praha – Čakovice, uvedl: „Ta komunikace, takzvaný severní diametr, nebo chcete-li, severní obchvat v tom územním plánu stále je, a bude tam dokud ta připomínka, která odešla z městské části nebude vypořádána magistrátem.“

Aktuálně magistrát řeší desetitisíce připomínek k územnímu plánu, zpracování těchto tak může trvat i rok a půl. Pak ovšem bude hlasovat zastupitelstvo města Prahy.

Alexander Lochman, starosta MČ Praha – Čakovice, uvedl: „Součást připomínek byla i tato komunikace, která vede přes sídliště, kterou zásadně nechceme.“

Nicméně u závěrečných konzultací o zohlednění této komunikace v metropolitním územním plánu byli čakovičtí zastupitelé přítomni.

Tiskový mluvčí IPR hl. m. Prahy, Marek Vácha sdělil: „Když jsme konzultovali plán s městskou částí Praha – Čakovice, tak vzešel návrh udělat dva obchvaty. Nás ale zajímá ten severní, mezi lokalitami Nové Čakovice a Třeboradice, takže ta komunikace v návrhu zanesená je. Za Čakovice dorazili pan Jiří Vyntiška, pan Jiří Vávra a pan Alexandr Lochman.“

Bohužel výsledek, návrh metropolitního plánu neodpovídá představám městské části, jelikož IPR nereflektoval naše požadavky,“ sdělil starosta.

Místostarosta Jiří Vyntiška, uvedl: „Já jsem se účastnil jedné konzultace na IPRu a na té jsme rozhodně nepožadovali verzi, která je nakreslená v územním plánu, protože to je v rozporu s našimi projekty. Například s projektem Relax parku Třeboradické korzo. Je to i proti mému slibu, který jsem dal v roce 2014 voličům, že tudy nepovede žádná tranzitní komunikace.“

Kromě toho, že v připomínkách zaznělo „ne“ původnímu plánu, padl návrh i na plán alternativní.

„Na sever přes Třeboradice a pak z ulice Za tratí na Cínoveckou,“ ujasnil starosta.

Obyvatelé čakovického sídliště se tak podle starosty obávat nemusí.

„Já bych rozhodně chtěl říct, ať se nebojí, že radnice tam nebude nikdy podporovat jakoukoli tranzitní dopravu ze středočeského kraje a důvody jsou jednoduché. My tam investujeme mnoho peněz do hřišť, máme tam projekt třeboradického korza, prostě je to místo na oddech a nikoliv na tranzit,“ dodal starosta Lochman.

To, že je ve finální verzi metropolitního územního plánu původní trasa zakreslena, podle IPRu neznamená, že tam reálně silnice povede.

„Hotový metropolitní plán bude až za pět let a až tam bude jasně vidět, co tam bude, nebo nebude moci být,“ dodal Vácha.

Důležité v tuto chvíli je, že panuje jednotný názor čakovických zastupitelů i občanů, že tranzitní komunikace v místech, kde si rodiny pořizují bydlení a vychovávají zde děti a plánují zde strávit zbytek života, je nepřijatelná.

„Já musím říct, že shoda, která panovala v červencovém zastupitelstvu Čakovic, tak platí a já jsem rád, že se opozice s koalicí jednou na nějakém návrhu shodla a doufám, že to povede k úspěšnému vypuštění této komunikace,“ dodal Marada.

„Jsem rád, že se všichni zastupitelé shodli na tom, že odmítají tuto komunikaci a nikdy jí nechtěli,“ dodal Lochman.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu