• Načítám...
>

Havlovu lavičku na Vltavě provází spory

  • 28. června 2019,
  • 20:27,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Vltavu nejspíš ozdobí další turistické lákadlo. Památkáři pražského magistrátu totiž schválili umístění lavičky Václava Havla na Alšově nábřeží. Připomínka odkazu bývalého prezidenta by byla umístěna na plovoucí ponton. Národní památkový ústav se ale bojí, že tam vznikne pouze další přístaviště.

Reklama

Na Alšově nábřeží v Praze má být umístěna lavička Václava Havla. Projekt schválili památkáři magistrátu hlavního města. K pontonu s lavičkou bude možné sejít po schodech z nábřeží ale také vstoupit na něj přímo z lodi.

"Pražští památkáři dali kladné stanovisko na základě vyjádření Povodí Vltavy, které souhlasí, i na základě kladného stanoviska IPR hl. m. Prahy a také na základě vyjádření Sboru expertů," řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Proti se ale staví Národní památkový ústav, který má obavy, že tam vznikne pouze další soukromé přístaviště. Navíc vybrané místo se prý nachází v už dost zaplněné lokalitě.

"V zájmu toho aby Praha úplně nepodlehla turistickému ruchu jsme se vyjádřili negativně s tím, že pokud je tedy velký zájem aby někde na Vltavě plula tato instalace, jistě zajímavá, tak je tady ještě mnoho míst, kde by se to mohlo objevit," řekl Ondřej Šefců, ředitel NPÚ Praha.

Plánovaný ponton je trnem v oku také Svatojánskému spolku a Pražským Benátkám. Mohl by totiž ovlivnit průběh slavností Navalis, které tyto společnosti každoročně organizují.

"Pokud by nám ten ponton a to přístaviště nějakého jiného subjektu bránilo, tak už sem třeba ty pontony vůbec nebudeme moci umístit. Ani tady manipulovat s barokními benátskými projekty," řekl Zdeněk Bergman, převozník pražský.

Autor projektu Štěpán Rusňák s obavami nesouhlasí. Podle něj v žádném případě nehrozí, že by šlo pouze o další přístaviště nebo lacinou pražskou atrakci. Větší lodě se prý na místo ani nedostanou.

"Do těchto míst žádná větší loď nezajede. Je tady pouhých 50 centimetrů hloubka, takže sem se dostane pouze pramice, šlapadlo nebo loď s mělkým ponorem. Svým jménem ručím za to, že to nebude žádné přístaviště. A to bylo i mou podmínkou. Aby v tomto krásném místě nekotvil žádný ryze komerční projekt jako restaurace, plovoucí ubytovací zařízení," řekl Štěpán Rusňák, autor projektu.

Hloubku vody u nábřeží jsme neměřili. Mariánský sloup, který ale nedávno dorazil do Prahy, kotvil v bezprostřední blízkosti místa, kde by měl ponton stát. Přivezl ho remorkér, který má hlubší ponor než 50 centimetrů.

"Tady myslím, že jsou asi 2 metry. Na remorkér ale potřebujete tak kolem metru," řekl Martin Vavraus, kapitán remorkéru.

I kdyby nakonec měla na místě kotvit velká loď, bez povolení Povodí Vltavy by se tento záměr neobešel. Vedení státního podniku ale tvrdí, že tam velká plavidla stát dlouhodobě nemohou.

"V této lokalitě nepřipadá v úvahu stání jakéhokoliv velkého plavidla. Je to v lokalitě, která je za přístavištěm, kde stojí Nepomuk, Pražské Benátky, tak ta proudnice jde úplně jiným způsobem. Jde středem a spíše k levému břehu, takže tam dochází k mírnému zanášení. Tam tedy i z hlediska tohoto nebude a nemůže stát žádné velké plavidlo. To musím jednoznačně vyloučit," řekl Petr Kubala, ředitel Povodí Vltavy.

Podoba pamětní lavičky vychází z konceptu Bořka Šípka. Rozmístěny jsou po celém světě. Ponton s lavičkou by měl být hotov na připomínkové akci k výročí 17. listopadu. Jestli na místě stát bude nebo ne, to budeme sledovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu