• Načítám...
>

Unikátní expozice představuje sídlo českých panovníků

  • 30. dubna 2024,
  • 11:13,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Výstava Příběh Pražského hradu vypráví příběh hlavního hradního komplexu v zemi a lidí s ním spojených - od panovníků a prezidentů přes šlechtice a dvořany, proslulé umělce, stavitele, architekty či vědce až po řemeslníky a služebnictvo. Příběh začíná v dávných dějinách - v prehistorii a pokračuje až do naší současnosti, zaznamenává více než 5000 let, které se mnohdy staly osudovými momenty pro celou českou historii, pro dějiny všech obyvatel.

Reklama

V rámci turistického putování po Pražském hradě můžete navštívit i stálou expozici Příběh Pražského hradu, která vás seznámí s více než tisíciletou historií sídla českých panovníků. Expozice ale začíná už obdobím pravěku a pro návštěvníky je připravena hned celá řada unikátních předmětů. 

"Je tady třeba v románském období originální reliéf z baziliky sv. Jiří, tady za mnou v tom období gotickém jsou třeba pohřební klenoty Přemysla Otakara II. nebo největší chrlič ze Svatovítské katedrály," řekl Petr Chotěbor - vedoucí Oddělení specializované památkové péče.

Z renesančního období pak pochází například pohřební štít Rudolfa II. nebo jeho plášť, ve kterém byl pohřben. Výstava je nejenom poznávací, ale i vzdělávací a její autoři v ní mysleli i na děti, pro které připravili zajímavý program. Cílem je, aby se děti pouze pasivně nedívaly na exponáty, ale aby aktivně plnily různé úkoly.

"Je to určeno pro dvě věkové kategorie, v té mladší děti plní roli strážce, služebníka, umělce nebo řemeslníka, ti starší mají úkoly jako kronikář, učenec, rádce nebo kněz," řekl Petr Chotěbor - vedoucí Oddělení specializované památkové péče.

Samotná výstava je rozdělena na dvě části. Hlavní vývojová trasa nese pracovní název Modrá, neboť příslušné popisky jsou právě v modré barvě. Dělí se na významná období pravěku, nejranějšího středověku, dále pak období románské, Lucemburků, Jagellonců, renesance, baroka a 19. a 20. století.

"Tuto trasu, když návštěvník projde, tak vidí ten základní vývoj, jak se hrad vyvíjel v těchto obdobích, kromě toho tady jsou jednotlivé příběhy, které mají barevně odlišené popisky a to jsou takové odbočky, kde se návštěvník může seznámit detailněji s určitou problematikou," řekl Petr Chotěbor - vedoucí Oddělení specializované památkové péče.

Za pozornost pak stojí i snímek Proměny Pražského hradu dokumentaristy Pavla Kouteckého z roku 2004.

"Není průřezem té výstavy, ale je průřezem toho celého období vývoje Pražského hradu, není to popisné, není to analýza stavebních slohů, ale ukazuje to proměny hradu v celé historii a upozorňuje na ty nejzásadnější momenty, ale i na to, co s tím souviselo. Je k dispozici v české i anglické verzi," řekl Petr Chotěbor - vedoucí Oddělení specializované památkové péče.

Samostatnou kapitolu pak tvoří replika unikátně zdobené podlahy nebo složité a vizuálně nápadité klenby. 

"Máme klenby valené, křížové, žebrové, jako tady nad námi, máme tady renesanční klenbu zdobenou sgrafitem a máme tady dokonce viditelné podpory pozdně gotické klenby, které jsou o patro výš ve Vladislavském sále," řekl Petr Chotěbor - vedoucí Oddělení specializované památkové péče.

Právě klenby nám dávají základní informace o tom, v jak historicky významných prostorech se expozice nachází. Kromě kleneb můžete například obdivovat pozůstatky teplovzdušného vytápění ze středověku, což není úplně běžná věc a svědčí to o určitém luxusu a vybavení panovnické rezidence. Celá expozice je mimořádně obsáhlá a rozhodně stojí za to udělat si na ni čas. Většina exponátů jsou navíc originály, což autenticitu výstavy podtrhuje. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu