• Načítám...
>

Novinky aplikace PID lítačka pro Prahu i střední Čechy

  • 5. května 2024,
  • 12:25,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

Aplikace PID Lítačka představuje unikátní vyhledávač tras nové generace. Nabízí více možností, více pohodlí a ušetřený čas při cestování po Praze a Středočeském kraji.

Reklama

Cestovní aplikace PID Lítačka, která pomáhá cestujícím v Praze, Středočeském kraji i sousedních regionech, nabízí nové funkce. V nabídkách spojení nově najdete co nejrychlejší spojení jakýmkoliv dopravním prostředkem, třeba i sdíleným automobilem či sdíleným jízdním kolem.

Vyhledávač nejenže vyhledá trasu pro cestování veřejnou dopravou, autem nebo na kole, ale nově je k dispozici  i kombinace všech těchto druhů dopravy v rámci jedné trasy. Například chcete-li jet autem, zaparkovat a dále pak pokračovat MHD.

"Řekne vám to, že někam můžete dojít pěšky, tam si pronajmout kolo, dojet na MHD a pak zase dojít pěšky. To je velmi unikátní, to nenabízí ani Google v danou chvíli," prozradil Televizi Praha generální ředitel společnosti Operátor ICT Benedikt Kotmel. 

PID Lítačka má měsíčně kolem devíti set tisíc aktivních uživatelů. Minulý měsíc dokonce padl denní rekord sto šedesáti tisíc aktivních uživatelů. A to všechno i díky spolupráci hned několika zainteresovaných stran.
Další klíčovou vlastností je rozsáhlá datová základna, na kterou plánovač spoléhá. S více než 30 různými datovými zdroji od map silnic, cyklostezek až po aktuální polohy vozidel a obsazenost parkovišť, zohledňuje vyhledávač i nejrůznější dopravní situace v reálném čase.

"Vlastně ten vyhledávač nové generace také používá nový algoritmus, který započítává zpoždění už do návrhu trasy. V danou chvíli, když si to vyhledáte na Googlu, ve staré verzi PID Lítačky nebo ve vyhledávači na Seznamu, tak ono vám to zpoždění nezapočítá do toho návrhu. Vám to jen pošle podle jízdního řádu a automaticky vám to přilepí informaci, že bude mít zpoždění. To tento vyhledávač už to započítá a logicky vám nenabídne například tramvaj, která má třeba 15 minut zpoždění,"  zdůraznil ředitel Kotmel. 

"Kombinuje nejen to vyhledávání tras, ale i platbu za jednotlivé způsoby dopravy. Můžete si na jednom místě koupit třeba jízdenky a nebo i zaplatit za parkování například v zónách placeného stání. Jsou tam tedy i ty virtuální parkovací hodiny bez jakýchkoliv dalších poplatků, bez potřeby využívat aplikace třetích stran," doplnil náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib. 

A novinky čekají i cestující ve Středočeském kraji. 

"Pro cyklisty v rámci nové PID Lítačky během letošního roku bude integrováno 7 cyklověží. Jedná se o cyklověže v Čelákovicích, dvě v Lysé nad Labem, jednu cyklověž v Milovicích, jednu v Berouně, jednu v Kolíně a jednu cyklověž v Nymburce a Poděbradech," řekl Petr Matura, vedoucí Odboru veřejné mobility  Středočeského kraje.

V plánu je také postavení 12 parkovacích domů v prstenci okolo hlavního města, například v Úvalech nebo Hostivici, i o jejich obsazení se uživatelé dozvědí z aplikace Pid Lítačka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu