• Načítám...
>

V divadle Kámen se hrají Petrolejové lampy

  • 12. května 2017,
  • 14:44,
  • PRAHA,
  • Lenka Pechalová

Pražský divadelní soubor Koma, založený v roce 2010, inspirující se ve své tvorbě Stanislavského metodou, představil inscenaci Petrolejové lampy. Tuto hru můžete navštívit v divadle Kámen v pražském Karlíně.

Reklama

Petrolejové lampy, hru na motivy psychologického románu Jaroslava Havlíčka, představil divadelní soubor KoMa v divadle Kámen v pražském Karlíně.

"Petrolejové lampy jsou hra, která se odehrává na přelomu 18. a 19. století, je to příběh o dívce Štěpce, která hledá muže a zároveň se do toho odehrává příběh jejího budoucího manžela Pavla. Je to zajímavé tím, že ten Pavel trpí syfilidou. V té době se jedná o fatální onemocnění a postupně se tam projevuje jeho psychika," řekl Adam Lauer, produkční souboru Koma.

Herec Martin Brtník, který ztvárňuje postavu Pavla Maliny, postiženého nemocí, neměl v této hře zrovna jednoduchou úlohu.

"Já jsem strávil asi 2 měsíce tím, že jsem studoval syfilis, protože tato nemoc je pro mou postavu stěžejní, protože ji to provází od začátku až do konce. Hraji Pavla Malinu, což je vlastně mužská hlavní role. Je to voják, který byl na vojně, bojoval v rakouské armádě, a kvůli nemoci byl z armády propuštěn. Vrací se tedy zpět na rodný statek na Vejrychovsko, kde žije se svým otcem a mladším bratrem. Ten statek je zadlužený kvůli Pavlovu studiu na vojenské kadetce, a on je kvůli té nemoci fyzicky slabý a má deprese," řekl herec, Martin Brtník.

Druhou hlavní roli Štěpky Kiliánové ztvárnila herečka Petra Svobodová.

"Představuji dívku třicátnici, v té době neprovdanou a bezdětnou, která strašně touží po lásce a dítěti, ale bohužel se jí to nedaří, protože je taková ztřeštěná a rozverná, zkrátka na tu dobu společností nepřijímaná. Málokterý muž ji ustojí a ona má tedy velký problém si někoho najít a fungovat," řekla herečka, Petra Svobodová.

Petrolejové lampy je hra o životě, lásce, obětech, hledání naplnění vlastních tužeb, jinými slovy o tématech, která řeší v určité životní etapě každý z nás.

"Je tam poselství v tom, že svět se stále mění, všechno je rychlejší, staré hodnoty upadají, ale pořád se objevují nové. V neposlední řadě je to také o velkém boji a velké síle, která v některých lidech dlí, i když o tom sami vlastně nevědí," řekl Adam Lauer.

Kromě inscenace Petrolejové lampy můžete v divadle Kámen navštívit také komedii dell´arte Lakomec, nebo drama Důkaz. Představení se zde konají vždy jednou do měsíce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu