• Načítám...
>

Dodgeball vznikl z dětské hry vybíjená

  • 21. prosince 2017,
  • 11:20,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Dodgeball je sportem, který se už i u nás dostává na své výsluní. Jeho původ je ve vybíjené, je však rychlejší a tvrdší. Dnes se u nás v několika klubech hraje na opravdu špičkové úrovni a zapojují se do něj nejenom muži.

Reklama

Vybíjenou si asi většina z nás vybaví z hodin tělocviku na základní škole, ale dodgeball, ten už asi většina z nás nezná. A přitom právě z vybíjené vychází. Jen se hraje s více míči, s větším počtem hráčů a je také výrazně tvrdší. Byl založen ve Spojených státech.

"Do Evropy to přišlo v roce 2010 a je to přesně podle toho filmu s Benem Stillerem - když se chytne balon, tak soupeř vypadává a jeden se vrací do hry. Tím pádem je větší variabilita té hry a je tam mnohem větší akčnost. Teď jsou jednotná pravidla pro celý svět a snaží se to postupnými kroky dostat až na olympiádu," řekl Miroslav Klimecký, předseda českého dodgeballu.

Dodgeball má docela jednoduchá pravidla. Hraje se s pěti míči a na každé straně tělocvičny nebo hřiště je šest hráčů.

"Uprostřed jsou balony, o které se losuje a pak už rozhoduje, kdo má více balonů. Vždy je lichý počet - tedy pět, takže ti co mají tři balony, tak mají pět vteřin na to hodit minimálně dva balony. Hodí a poté hraje zase ta druhá strana," řekl Miroslav Klimecký.

Speciálně upravené míče potažené pěnou a látkou létají po tělocvičně opravdu velikou rychlostí. Popravdě řečeno jsme se trochu báli, aby jednu nechytla také naše kamera.

"Jedno kolo trvá tři minuty. Vaším úkolem je všechny vybít do toho času a nebo vyhrává ta strana, kde je více hráčů," řekl Miroslav Klimecký.

S míčem, který na vás letí, máte možnost udělat tři věci. Nejlepší je ho chytit, protože v tom případě protihráč, který ho po vás hodil, musí opustit hřiště. Další možností je uhnout mu. Tou třetí, nejhorší, je být trefen a opustit hrací plochu.

"Na tom sportu se mi líbí to, že člověk potřebuje hodně smyslů. Není to jen o fyzičce, ale je to hlavně o hlavě - předvídat co udělá protivník," řekl Miroslav Klimecký.

"Mám veliký švih, proto mě tento sport zaujal. Nejdříve jsem začal házením oštěpem, ale to mi nevyšlo, protože jsem se zranil, tak jsem hledal nějaký jiný sport," řekl Jan Sadílek, hráč týmu OlbramChallenge.

"Moje cesta byla přes kamaráda. Jednou jsme si venku zahráli vybíjenou, takovou tu klasickou, co zná každý ze základní školy. On byl odhodlaný hrát tento dodgeball a začal shánět lidi v Praze," řekl Štěpán Verner, hráč týmu OlbramChallenge.

Dodgeball zažívá v České republice veliký rozvoj a hraje se v několika českých a moravských městech. Stále oblíbenější je také na základních školách. Kdybyste se do tohoto dynamického sportu chtěli zapojit, informujte se na stránkách www.dodgeball.cz nebo se jděte podívat na trénink na pražské Petřiny do tělocvičny v ulici Nad Alejí. Tréninky jsou tu vždy v úterý a ve čtvrtek od 20 hodin. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu