• Načítám...
>

Městské části dostanou peníze na smart projekty

  • 22. prosince 2017,
  • 12:55,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Zastupitelstvo hlavního města schválilo spolufinancování smart projektů pěti městských částí. Celkově se jedná o osm chytrých řešení, kterým hlavní město poskytne dotaci skoro 17 milionů korun.

Reklama

Chytré lavičky, osvětlení, přechody nebo dobíjení pro elektrokola či elektromobily. 8 smart projektů z 5 MČ dostalo od Zastupitelstva hl. m. dotaci na realizaci. 

"Jedná se o projekty v oblasti Smart Prague, které jsou plně v souladu s koncepcí Smart Prague. Bylo podáno celkem 15 žádostí o spolufinancování, z toho byly schváleny projekty pro 5 MČ, s tím, že ta celková částka spolufinancování je zhruba 17 milionů korun, a dalších 17 milionů korun budou muset spolufinancovat ty jednotlivé MČ," řekl Michal Fišer, generální ředitel Operátor ICT. 

Chytré, neboli smart projekty, se v příštím roce budou realizovat např. v Praze 3 nebo v Praze 5. 

"Podali jsme 3 projekty. Obdrželi jsme peníze na chytré přechody. Svítící by měly být umístěny především u škol, aby se děti cítily bezpečněji. Dále na chytrý park a na monitorovací systém parkovacích míst. Ten největší projekt, který se týká obnovy parku na náměstí 14. října a u Portheimky, by mělo být osazení chytrými lampami na bázi LED systému, kde bude napájení, můžete se napojit na informační systém, budete mít přístup na wifi," řekl Jan Trojánek, radní MČ Praha 5. 

"Jedná se o tzv. ochytření cyklostezky pod Vítkovem, kde se budou instalovat lampy, které budou mít jak wifi signál, tak zároveň možnost dobíjení mobilů a také SOS tlačítko tak, aby v případě, že se třeba někomu kdo běhá něco stane, aby mohl ihned přivolat pomoc. To druhé se týká ochytření samostatného parku v rámci Ohrady, kde by měly být instalovány chytré lavičky, takže zase wifi, dobíjecí stanice a stejně tak ta SOS tlačítka," řekl Alexander Bellu, místostarosta MČ Praha 3.

Pozadu ale nezůstávají ani okrajové MČ, třeba jako je Šeberov. 

"My jsme požádali o spolufinancování 2 akcí. Jedna je tady na náměstí v Šeberově, které se v současné době buduje. Tady by měl být elektro sloupek na dobíjení elektrovozů. Potom budeme podobné náměstí stavět v Hrnčířích, tam bude jeden sloupek na elektro dobíjení vozů a zároveň jedna tzv. chytrá lampa," řekla Petra Venturová, starostka MČ Praha Šeberov. 

Tato výzva pro MČ byla historicky jako první zaměřena na oblast smart cities a městská společnost Operátor ICT počítá s pokračováním, tak, aby se Praha v oblasti chytrých řešení, digitalizace a využívání moderních technologií přiblížila světovým metropolím.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu