• Načítám...
>

Libeňský most je dlouhodobě v hledáčku politiků

  • 19. ledna 2018,
  • 16:39,
  • PRAHA,
  • Jana Schillerová

Uzavření Libeňského mostu rozpoutalo v Praze vlnu nevole. Obrovský dopravní problém to znamená především pro Prahu 7 a 8. Záměr uzavřít tuto důležitou spojnici kritizuje i magistrátní opozice.

Reklama

V Praze 8 nastala další zásadní komplikace. Po uzavření Zenklovy ulice se doprava zastavila i tady, na Libeňském mostě. Starosta Prahy 8 tvrdí, že k uzavření Libeňského mostu vůbec nemuselo dojít, kdyby se jeho špatný stav řešil již v minulosti. 

"My jsme to tenkrát s panem náměstkem Dolínkem opakovaně říkali, že dojde k tomu, že ten most jednoho dne může být uzavřen. Bohužel jsme prohráli hlasování jak na magistrátu, tak na Praze 8," řekl Roman Petrus, starosta MČ Praha 8. 

"25. února 2016 bylo přijato usnesení, kde pan náměstek Dolínek dostal za úkol urychleně opravit Libeňský most ve stávající šíři. Nestalo se vůbec nic a pouze se vymlouvá na to, že památkáři prohlašují Libeňský most za památku," řekl Jan Čižinský, starosta MČ Praha 7. 

"Současná koalice, tzn. ANO po vedením paní Krnáčové, Petr Dolínek za ČSSD a Martin Stropnický za Stranu Zelených mají tu vinu na tomto. Pražané trpí kvůli nim. Oni jsou u moci už 3 roky, a naprosto nic neudělali. Byli schopni pouze snížit tu částku, která do mostu jde," řekl Filip Humplík, zastupitel hl. m. Prahy.

"Já jsem politické řešení Libeňského mostu navrhoval v roce 2015 a několikrát jsem deklaroval, že ten projekt, který byl rozsoutěžen, můžeme ještě upravit a že můžeme konat. Neustále někdo nabízel nějaká jiná řešení a požadoval další prozkoumání. Kdybychom v roce 2015, jak bylo připraveno, začali most rekonstruovat, tak v roce 2018 jsme ten most mohli mít opravený. Já myslím, že to je velký vzkaz do budoucna," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy.

Libeňský most by měl především propojovat břehy Prahy 7 a 8. Místo toho se ale podle magistrátu stal rukojmím některých aktivistických organizací včetně politiků. V současné době budou rámové konstrukce mostu podepřeny. Zda bude Libeňský most prohlášen za kulturní památku se teprve uvidí. Do doby než rozhodne Ministerstvo kultury ale město nemůže rekonstrukci mostu zahájit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu