• Načítám...
>

Norská kapela Wardruna hrála poprvé v Praze

  • 22. ledna 2018,
  • 17:16,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Nemožné se stalo skutečností, legendární představitelé tzv. temného folku - norská skupina Wardruna zahrála v poprvé V Praze. Původně měli odehrát jen jeden koncert, ale pro obrovský zájem publika odehráli v pražském divadle Hybernia koncerty dva.

Reklama

Wardruna je norský hudební projekt, který využívá staré hudební nástroje. Sedmičlenná kapela, založená multiinstrumentalistou a znalcem historie, Einarem Selvikem, je charakteristická zhudebněním severských runových znaků, konkrétně 24 znakového staršího futharku - jakési prapůvodní pohanské abecedy.

"Runy, to bylo původní písmo, stará abeceda, které říkáme futhark. Každé jednotlivé slovo má mnoho významů a váže se ke spoustě věcí. Může to znamenat píšťalu, tajemství nebo kouzelnou píseň. Skutečně, mám-li být upřímný, spousta těch písní je v jazyce, kterému vlastně nikdo nerozumí. Jazyk, který používáme, je jakousi kombinací mého vlastního, severozápadního dialektu, staré severštiny - jazyka vikingů, a tzv. protoseverštiny. Hraji si s tím jazykem, má ohromnou sílu ve slovech, v tom jaký mají zvuk, jaký vyvolávají pocit a skutečně to jsou tisíce let stará slova. V mé hudbě je hudba jako taková jedna věc, pro mě je ale důležité, abych byl za hudbou. Je pro mě důležité cítit hudbu samu o sobě a dokázat jí dát nějakou přidanou hodnotu. Dělal jsem spoustu nahrávek venku na původních místech, která mají nějakou vazbu ke každé konkrétní runě. Když třeba použiji jednu určitou runu, je to energie, pláně, stromy, kameny, voda, oheň. Ve studiu se snažíme reprodukovat mnoho z těchto zvuků a vaše uši ten rozdíl nepoznají, a velmi věřím, že ať už vědomě nebo nevědomě, ten rozdíl prostě poznat není. Odseknu nohu od stolu a použiji to. Hudba je velmi silný nástroj pro komunikaci - oslovuje lidi, mluví k nim, je to dialog. Myslím, že je to i důvod, proč lidé reagují velmi silně a emocionálně na hudbu. Také to lidi propojuje, protože v naší moderní západní společnosti jsme se velmi vzdálili a mnoho z nás chce patřit k něčemu většímu, než jsme my sami. A to je něco, na co se snažím zaměřit. Vytvořit prostor ve své hudbě," řekl Einar Selvik, multiinstrumentalista a kapelník Wardruna. 

Velmi zajímavé koncerty norské skupiny Wardruna viděli v pražském divadle Hybernia téměř 2 tisíce diváků a podle toho, co nám řekl Einar Selvik, velmi rádi se do Prahy zase vrátí, protože tu je podle něj skvělé publikum, které jejich hudbě rozumí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu