• Načítám...
>

Praha čeká na vyjádření ministerstva kultury

  • 24. ledna 2018,
  • 18:05,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Pokud ministerstvo kultury prohlásí Libeňský most za kulturní památku, doprava se na něj vrátí nejdřív za 6 let. Kromě úplně nových projektů bude město muset znovu požádat o územní rozhodnutí i o všechna stavební povolení.

Reklama

Jaký bude osud uzavřeného Libeňského mostu zatím není jasné. TSK se k němu totiž musí chovat jako ke kulturní památce. A to až do finálního rozhodnutí ministerstva kultury.

"Termín rozhodnutí ministerstva kultury zatím nemáme, ale pokud by byl most vyhlášen kulturní památkou nebo některé jeho části, tak by se musela kompletně přepracovat projektová dokumentace," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Sehnat všechna povolení by podle TSK zabralo 4 - 5 let. Pokud by ale ministerstvo kultury most za památku neprohlásilo, pokračovalo by město v původním plánu na jeho rekonstrukci.

"Moji předchůdci do té přípravy rekonstrukce dali již něco přes 60 milionů korun. V tuto chvíli bychom využili výsledky Kloknerova ústavu, které dostane. Na základě toho bychom vysoutěžili projektanta, který navrhne projekt opravy mostu. Nyní víme z těch předchozích analýz, že více než polovina mostů by byla nahrazena. Nedošlo by k tomu, že by ten most byl lehce opraven, byl to velmi razantní stavební zásah," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy.

Město má z předešlých let platné územní rozhodnutí na rekonstrukci mostu i stavební povolení. Veřejná soutěž na zhotovitele byla pozastavena v roce 2016, když zastupitelé odhlasovali, že se most nebude bourat, ale opravovat.

"Měli jsme stavební povolení, územní rozhodnutí, vše bylo připravené. Pár lidí se rozhodlo, že to změní. Díky tomu ten Libeňský most dnes není opraven," řekl Roman Petrus, starosta MČ Praha 8.

"Původní řešení počítá s rozšířením mostu z 21 na 26 metrů a dále počítáme s tím, že by místo 6 mostů byly mosty pouze 4, zvětšil by se Inundační most, tak aby tam byla rozšířena protipovodňová opatření," řekla Barbora Lišková, tisková mluvčí TSK hl. m. Prahy.

Osud mostu je zatím nejasný. I tak by se na něj ale mohla vrátit alespoň MHD. A to do několika týdnů. Nejdřív ale musí nechat TSK Libeňský most podepřít. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu