• Načítám...
>

Praha je na prahu chřipkové epidemie

  • 2. února 2018,
  • 19:05,
  • PRAHA,
  • Jana Schillerová

Rýma, kašel, bolest hlavy, kloubů a vysoká teplota, to jsou nejčastější příznaky onemocnění chřipky. Praha v tuto chvíli stojí na prahu epidemie. Dokonce se předpokládá, že v následujících týdnech bude počet hlášených onemocnění ještě stoupat.

Reklama

Hlavní město je na počátku lokální chřipkové epidemie. Poslední týden narůstá počet nemocných akutními respiračními infekcemi včetně onemocnění chřipkou.

"Je to teplota, která se pohybuje kolem 39°C, jsou to bolesti hlavy, primárně za očima, bolesti celého pohybového aparátu - svalů, kloubů," řekla Michaela Macko, praktický lékař, Centrum primární a individuální péče VFN.

Nejvíce nemocných je malých dětí do pěti let a mezi mladými mezi 15. - 24. rokem věku. Největší riziko však chřipka představuje pro seniory.

"My jsme minulý týden v Praze dokonce registrovali pět dětí, které musely být hospitalizovány v nemocnici a také často právě i řada seniorů skončí v nemocnici. Bohužel u některých lidí může chřipka skončit až fatálně a proto apelujeme na lidi, aby odpočívali, nepodceňovali chřipku jako takovou a všechna respirační onemocnění v daném okamžiku," řekl Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí Hygienické stanice hl. m. Prahy.

"Vyvarování se hromadných kolektivů je jedno z primárních doporučení, hned vedle režimových opatření, které běžně doporučujeme pacientům, jako je klidový režim, dostatečný pitný režim a dostatek vitamínů. Léčba je pouze symptomatická, protože se jedná o virové onemocnění," řekla Michaela Macko.

Prevencí je kromě hygieny rukou a posilování imunity také očkování. Na to už je ale příliš pozdě.

"Sezóna, kdy je nejvíce doporučované očkování, spadá od měsíce října do měsíce prosinec. Pak je z toho ten benefit největší," řekla Michaela Macko.

O epidemii se jedná v případě, kdy se počet pacientů pohybuje mezi 1600 - 1800 nemocnými na 100 000 lidí. V Praze je v tuto chvíli stav kolem 1300.

Hygienici očekávají, že v následujících týdnech bude počet nemocných stoupat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu