• Načítám...
>

Praha by měla urychlit a zjednodušit výstavbu

  • 1. března 2018,
  • 15:21,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Kvalitní architekturu a dynamický stavební rozvoj chce podporovat skupina odborníků, která se spojila v nově vzniklé Sdružení pro architekturu a rozvoj. Členové skupiny jsou přední čeští architekti a další odborníci.

Reklama

Rozvoj a nová výstavba, zrychlení a zjednodušení schvalovacích procesů na novostavby a kvalitní architektura. To jsou jen některé z bodů programu Sdružení pro architekturu a rozvoj. To vzniklo aby poukázalo na to, s jakými problémy se Praha potýká. 

"U nás máme vůbec ty nejdelší, nejkomplikovanější schvalovací procesy nejen v EU, ale i na celém světě, takže to samozřejmě zásadně brzdí rozvoj této země. Chceme s tím něco dělat, ne si jen stěžovat. Chceme se k tomu vyjadřovat a pokusíme se změnit věci k lepšímu, konkrétně výstavby bytů, což je největší politické téma v Praze. Tam je situace mnoho let absolutně paralyzovaná a problémová," řekl Dušan Kunovský, rezidenční stavitel. 

Sdružení na vzorku 500 respondentů udělalo průzkum co a jak by ses podle Pražanů mělo stavět. 

"Lidé chtějí výstavbu v Praze, hlavně dopravní infrastruktury. Jsou pro ně problém rostoucí ceny bytů a chtěli by tento problém řešit. Na druhé straně z toho průzkumu vypadlo, že si většina lidí přeje, aby se Praha neměnila. Bylo tam vidět, že velkou část respondentů opravdu trápí dopravní infrastruktura a že ji velmi preferují, a potom i rezidenční výstavbu," řekl Pavel Kliment, ekonom. 

Průzkum také říká, že podle Pražanů by se mělo stavět hlavně na tzv. brownfieldech, jako je Nákladové nádraží Žižkov nebo Smíchovské nádraží. Jednou z nejvýraznějších osobností nově vzniklého Sdružení pro architekturu a rozvoj je architekt Josef Pleskot. Podle něj Praha stagnuje a městu chybí především strategický plán.

"Rychle by se mělo naplánovat, rychle by se mělo vědět co se má postavit, rychle by se mělo vědět, že v Praze nám nemůže padat jeden most za druhým, že je potřeba naplánovat např. další spoje přes Vltavu, dopravní infrastrukturu, rozvoj centra, rozvoj občanských staveb. Zatím nebyla postavena kromě Technické knihovny v Dejvicích vůbec žádná. Také rozvoj bytové výstavby," řekl Josef Pleskot, architekt.

Sdružení teď chystá pro širokou veřejnost zajímavé diskuze a přednášky. Samo by také chtělo podávat návrhy na úpravu legislativy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu