• Načítám...
>

Čínští malíři šokují svou odvahou a otevřeností

  • 1. března 2018,
  • 18:25,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Současné čínské umění je prezentováno v Domě U Kamenného zvonu autorskými pracemi malířů Zhang Xiaoganga a Wang Guangyia. Oba tvůrci jsou představiteli moderního čínského malířství, které je naprosto odlišné od tradičního čínského umění, tak jak ho my Evropané známe. Oba umělci se nechávají inspirovat světovou literaturou nebo filozofií a také neopakovatelnou duchovní atmosférou staré Prahy.

Reklama

Oba významní představitelé současného moderního čínského malířství se v dobrém slova smyslu doslova nakazili Evropou a jejich tvorba opravdu nijak nenavazuje na původní domácí čínské kořeny. Výstava obrazů U Kamenného zvonu nazvaná The Reunion of Poetry and Philosophy signalizuje naprostou nezávislost a myšlenkovou svobodu obou autorů.

"Ta původní úvaha byla, že to bude výstava jen Zhang Xiaoganga, který má velmi hluboké vazby k Praze, miluje českou literaturu a často do Prahy jezdí. Nicméně potom pana profesora Lü Penga, který je kurátorem výstavy, napadlo, že by bylo vhodné využít těch prostor k nějaké konfrontaci. Máme tady jak Wang Guangyiho, tak Zhang Xiaoganga," řekla Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hl. m. Prahy.

Díla obou malířů interpretují dva hlavní směry čínské výtvarné scény. Je tu patrný vliv Kafkova odcizení a také odkaz na umělé politické ikony a současnou neosobnost reklamy.

"Je to takový bipolární pohled na globalizovaný svět. Je to setkání dvou druhů propagandy - jednak té komercializované, byznysové a jednak té politické, kterou on jako dítě a mladý muž prožil. Pro něj jsou to v podstatě dva druhy totality. Jedna ta komerční, která nás bombarduje reklamou a ta druhá, která nás bombarduje také propagandou, ale politickou," řekla Magdalena Juříková.

Oba umělci jsou přáteli a mimo tvorbu je spojuje také láska k Praze.

"Sami tady několikrát prohlašovali, že by byli nejradši, kdyby mohli mít ateliér v Pekingu i v Praze," řekla Magdalena Juříková.

Výstava dvou výrazných čínských malířů v Domě U Kamenného zvonu potrvá do 13. května letošního roku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu