• Načítám...
>

Pražské Quadriennale se blíží

  • 8. března 2018,
  • 15:29,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Pražské Quadriennale je přehlídka té nejzajímavější celosvětové scénografie, která se koná každé čtyři roky. Organizátoři už pilně připravují program pro rok 2019 a také už představili první projekty, na které se mohou diváci těšit.

Reklama

Přehlídka světové scénografie v hlavním městě se pomalu blíží. Pražské Quadriennale se uskuteční příští rok. Už nyní se ale začínají rýsovat zajímavé body programu. Pražské Quadriennale 2019 by chtělo prezentovat scénografii především formou zážitku.

"Tu scénografii člověk skutečně zažívá, prostor k člověku promlouvá. To je pro nás vlastně důležité. Takže slibujeme skutečně nějaké opravdové zážitky. V současné době máme přes 70 zemí, které jsou přihlášené do sekce zemí a regionů, což má jak profesionální, tak studentskou sekci," řekla Markéta Fantová, umělecká ředitelka Pražského Quadriennale.

Česko bude na Quadriennale reprezentovat projekt divadla Letí, Tygra v tísni a jihočeského divadla, nazvaný Camp Q. 

"Scénografická instalace, která bude zabírat obrovskou část ostrova Štvanice, konkrétně od Hlávkova mostu až k elektrárně. Tato instalace bude ve formě adaptačního tábora pro mimozemské civilizace. Zní to jako kdybychom se zbláznili, ale má to zároveň fungovat nejenom jako prezentace scénografie, kostýmní, případně masek nezávislých scénografů, ale zároveň jako kulisy, jako prostor a alternativní svět pro 3 osmihodinové performance, které se v těchto kulisách odehrají v průběhu 3 nocí," řekl Ivo Kristián Kubák, kurátor projektu CAMP Q. 

Projekt bude založen na tak zvaném imerzivním divadle. 

"Pro diváka se vytvoří alternativní svět, do kterého může vstoupit, ve kterém je zrušena hranice mezi jím a hercem. Svět, ve kterém si může na herce doslova sáhnout, může v něm vstupovat do situací, objevovat a sám si v něm hledá svou vlastní cestu příběhem," řekl Ivo Kristián Kubák. 

V sekci studentských projektů budou naší zemi reprezentovat studenti z JAMU s projektem Praha není Česko.

"Zabýváme se kulturou mimo kulturní centra, tedy Prahu. Chceme vyvážet návštěvníky pražského Quadriennale mimo Prahu do menších měst nebo vesnic," řekla Anna Chrtková, scénografka. 

"Chceme upozornit na centralizaci kultury do těch velkých měst," řekla Andrea Dudková, scénografka. 

Na pražském Quadriennale 2019 se představí řada hvězd světové scénografiie, ale třeba i zajímaví režiséři.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu