• Načítám...
>

Černé divadlo HILT bude startovat na olympiádě

  • 13. března 2018,
  • 17:48,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Teď vás vezmeme do černého divadla. Divadlo HILT je se svou show tak úspěšné, že dokonce bude Českou republiku reprezentovat na divadelní olympiádě v Indii. V reportáži vám také ukážeme jak se černé divadlo dělá.

Reklama

Černé divadlo má v Praze velkou tradici, a tak jsme do jednoho dorazili i my. Jaký je rozdíl mezi běžným divadlem a tím černým nám prozradila jedna z hereček. 

"Je tma a na jevišti jsou jak viditelní tanečníci a herci, tak zároveň i lidé, kterým se říká černoherci, kteří vůbec nejsou vidět. Takže to jsou takové dvě skupiny, které spolu musí spolupracovat, aby ten vizuální zážitek vznikl a je to hodně i o rekvizitách," řekla Štěpánka Pencová, herečka, jednatelka souboru. 

Důležitým prvkem černého divadla jsou tzv. černoherci. Ti mají na starosti veškeré efekty.

"Oblékáme se do černého, většinou je to samec. Kukla je ze sametu, má takový průzor. Je tady černý hacafrak ze sametu a má kapsičku, která je výborná na to, že některé rekvizity mohou zmizet v kapse a zase se objevit. Potom samozřejmě černé kalhoty a ponožky," řekl René Zounar, černoherec.

"Orientovat se dá, zvyknete si. Opravdu to nedělá problém," řekla Pavla Mlejnková, černoherečka. 

Tanečníci si spolupráci s černoherci pochvalují.

"S nimi je to výborná spolupráce, nemám s nimi nikdy problém, nikdy jsme se nesrazili nebo něco takového. Oni jsou úplně perfektní," řekla Adéla Doskočilová, herečka a tanečnice. 

A jaké představení má divadlo HILT na repertoáru? 

"V současnosti hrajeme show Phantom best of 2007-2017. Je to výroční show k našemu desetiletí, kde se objevuje 15 různých scén z celé naší historie. Uvidíte pokaždé jinou. Jednu pomalou, jednu diskoidní, jednu klasickou a podobně," řekl Theodor Hoidekr, ředitel souboru. 

Divadlo HILT bude také v dubnu reprezentovat ČR na divadelní olympiádě v Indii. 

"My jsme byli jako jedni z mála pozváni na olympiádu, která se koná v Indii. Náš soubor tam letí už popáté," řekla Štěpánka Pencová.

Soubor HILT hraje svoje představení v Divadle U Valšů v Betlémské ulici, kde ho můžete přijít navštívit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu